Proiect de lege – persoanele fizice pot beneficia de amânarea plății chiriei pe perioada stării de urgență

275
PSD a depus marţi, la Parlament o inițiativă legislativă care prevede ca operatorii economici dar și persoanele fizice a căror activitate a fost întreruptă de către autorităţile publice în perioada stării de urgenţă pot beneficia de scutire de la plata chiriei. Social democrații au depus în decurs de o săptămână cinci proiecte de lege care prevăd printre altele plafonarea preţurilor la alimente,facilităţi fiscale pentru firme şi cetăţeni şi amânarea plăţii utilităţilor pentru 3 luni sau modificarea OUG privind şomajul tehnic.
Proiectul este inițiat de doi senatori și un deputat PSD: Șerban Nicolae Paul Stănescu și Alfred Simonis și a fost depus deja la Parlament.
În expunerea de motive, inițiatorii susțin că starea de urgenţă determinată de epidemia de COVID-19 a impus o serie de restricţii, care au dus la restrângerea sau chiar întreruperea unor activităţi economice.
„În aceste condiţii operatorii economici şi profesioniştii sunt în situaţia de a plăti chiria aferentă unor imobile înregistrate din punct de vedere fiscal ca sedii sau puncte de lucru fără a-şi putea desfăşura activitatea. Este firesc şi echitabil ca operatorii economici a căror activitate a fost restrânsă sau întreruptă prin aplicarea actelor autorităţilor publice aferente stării de urgenţă să nu achite contravaloarea unei folosinţe de care nu beneficiază”, se arată în motivarea inițiatorilor.
 

Astfel proiecul de lege prevede ca:

  • locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.
  • Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la art. 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.
  • Scutirile prevăzute la art.1 şi 2 se aplică în mod corespunzător de la 1 martie 2020, pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă
  • Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată. „Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile 1-3 se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile

sursa – hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ