Programul Rabla a fost suplimentat. Vezi până când te poți înscrie

479

Programul Rabla Clasic va avea un buget cu 25 milioane de lei mai mare decât cel alocat iniţial, astfel că până la finalul anului alte 4.000 de persoane fizice pot beneficia de el, a anunţat Ministerul Mediului. Rabla este la a 13-a ediţie, prin el fiind casate până acum peste 550.000 de maşini. Ministerul a anunţat şi câteva modificări aduse programului Rabla Plus destinat achiziţiei de maşini electrice.

Ministrul Mediului a semnat rectificarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu, suplimentând cu 25 milioane de lei programul Rabla Clasic, ceea ce înseamnă că încă aproximativ 4.000 de persoane fizice vor putea beneficia de prime de casare pentru achiziţia de maşini noi.

Cumulând bugetul iniţial al programului cu această suplimentare se estimează că Programul Rabla destinat persoanelor fizice va avea aproximativ 25.000 de beneficiari, până la sfârşitul anului.

O altă noutate este aceea că sesiunea de depunere a dosarelor de acceptare din partea persoanelor juridice în cadrul Programului Rabla va fi prelungită până la data de 30 noiembrie 2017, având în vedere faptul că autorităţile şi instituţiile publice dispun de sumele necesare doar după aprobarea rectificărilor bugetare şi că acestea sunt condiţionate de îndeplinirea procedurilor de achiziţie pentru a accesa finanţarea.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Plus (pentru maşini electrice), în anul 2017 s-a înregistrat o creştere semnificativă a interesului acordat achiziţionării de autovehicule electrice, în mare parte urmare a măsurilor de creştere a subvenţiei acordate din Fondul pentru Mediu.

Pentru a fi cât mai accesibil au fost demarate modificări ale Programului Rabla Plus, prin includerea unei noi categorii de autovehicule, de la 1 ianuarie 2018, şi anume cvadriciclurile electrice, introducându-se, în acelaşi timp, şi un procent maxim de finanţare de 50% din preţul de achiziţie a autovehiculelor electrice, ţinând cont de valoarea ecotichetului – de aproximativ 10.000 euro – raportată la preţurile scăzute ale noilor categorii de autovehicule eligibile. Cu alte cuvinte Renault Twizy va putea fi cumpărat cu ecobonus echivalent cu jumătate din valoarea autovehiculului (Twizy este qvadriciclu, nu automobil).

O altă modificare la Programul Rabla Plus este eliminarea termenului de 31 decembrie până la care pot fi emise facturile de achiziţie a autovehiculelor electrice noi, ţinând cont de perioadele mari de timp necesare producătorilor pentru livrarea autovehiculelor respective.

În acest context, facturile vor fi emise în termenul de 120 de zile de valabilitate a notelor de înscriere a persoanelor fizice şi juridice, fără a mai fi condiţionată livrarea autovehiculelor până la sfârşitul anului fiscal.

Totodată, s-a considerat necesară introducerea unui termen de maximum 60 de zile de la acceptare, de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a dosarelor depuse de persoanele juridice, în care acestea trebuie să se înscrie la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de achiziţie a autovehiculele electrice noi.

De asemenea, la fel ca şi în cazul Programului Rabla, şi în cadrul Programului Rabla Plus s-a decis prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de acceptare de către persoanele juridice, până la data de 30 noiembrie 2017, astfel încât să se creeze posibilitatea accesării Programului de cât mai multe instituţii şi autorităţi publice care depind de rectificarea bugetară.

LĂSAȚI UN MESAJ