24.1 C
Timișoara
sâmbătă 21 iunie 2025

Programele de studii în securitate cibernetică la UPT, o oportunitate pentru cei care își doresc un job sau o afacere

Inovarea, adaptarea permanentă la noile tehnologii și la cerințele pieței muncii sunt preocupări perpetue la Universitatea Politehnica Timișoara. Iar legătura bună stabilită cu mediul economic face ca programele de studiu să fie mereu actualizate cu nevoile companiilor.

Atacurile cibernetice tot mai numeroase din întreaga lume au adus în prim plan nevoia de securitate în domeniu, dar și numărul insuficient de specialiști pe piață, angajatorii plângăndu-se de greutățile pe care le întâmpină în în găsirea resursei umane calificate care să facă față acestui război cibernetic în care frontiera este firewall-ul.
Recentul eveniment regional CyberTM 2025 dedicat securității cibernetice pentru companiile mici și mijlocii din vestul României a scos în evidență atât necesitatea formării specialiștilor, cât și modul în care tinerii se raportează la cerințele pieței muncii în domeniu.

În cadrul acestuia, prodecanul Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Ciprian-Bogdan Chirilă, a prezentat programele de studii care au fost dezvoltate în ultimii ani în domeniul cyber security,venind în întâmpinarea unei necesități existente pe piață.
Astfel, de câțiva ani există la UPT un program de masterat în domeniul Cyber Security, ce abodează teme de actualitate: tehnici criptografice moderne, calcul cuantic, securitatea rețelelor de calculatoare, securitatea aplicațiilor mobile, securitatea aplicațiilor web, virusologie și vulnerabilitățiale sistemelor informatice, securitatea aplicațiilor în cloud, standarde și metodologii de evaluare a riscurilor, securitatea sistemelor informatice bancare, securitatea sistemelor embedded și automotive, securitatea sistemelor industriale, tratarea incidentelor de securitate, securitatea sistemelor medicale etc.

De asemenea, în prezent este în curs de dezvoltare un program de studii în domeniul cyber security la nivel de licență.
Tot în domeniul cyber security, la Universitatea Politehnica Timișoara se desfășoară o activitate susținută de cercetare, atât pe baza unor contracte cu industria (realizarea unor sisteme de securitate pe hardware-ul existent, securitate în domeniul automotive, securitatea sistemelor mobile), cât și cercetare fundamentală (în domeniile detecției de malware, antrenare de modele de machine learning, fuzzing etc.).

Nu în ultimul rând, Universitatea Politehnica Timișoara încurajează și susține antreprenoriatul, iar domeniul securității cibernetice este unul care se pretează foarte bine la dezvoltarea de start-up-uri și spin-off-uri care, mai mult, pot fi finanțate cu sume cuprinse între 10.000-100.000 de euro, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, instituție care și-a propus să creeze un adevărat ecosistem la nivel local în acest domeniu. Aici însă contează și opțiunea absolvenților, care au de ales între angajare și dezvoltarea unei afaceri proprii, iar pentru creșterea numărului de antreprenori este necesar un număr mai mare de absolvenți, mai ales că Regiunea Vest este sub media pe țară la numărul de antreprenori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Abuzul, aripi frânte pentru copiii lumii! Câți copii din Timiș au suferit traume psihice și abuzuri greu de acceptat în ultimii ani

“Abuzul – aripi frȃnte pentru copii”…. Sub acest nume, care poartă cu el multă tristeţe şi durere, s-a desfăşurat astăzi, la Centrul Multifuncţional Bastion,...

Lucrări Aquatim la rețele și spălări

Luni, 23 iunie, între orele 10-14 se va întrerupe furnizarea apei în Gottlob pentru executarea unor lucrări la Gospodăria de Apă. Pentru lucrări de spălare...

Citește și :