Profesorul Ewald A. Werner, Doctor Honoris Causa al UPT

121

Senatul Universității Politehnica Timișoara a decis acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului prof.dr.ing, Ewald A. Werner, Director al Departamentului de Știința Materialelor și Mecanica Materialelor din cadrul Universității Tehnice din Munchen, Germania, și Șef al Laboratorului de stat pentru Încercarea Materialelor din Inginerie Mecanică, Germania. Ședința festivă în vederea decernării titlului a avut loc joi, în Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara.

Profesorul Ewald A. Werner este un specialist reputat în domeniul științei și mecanicii materialelor, cu precădere a celor metalice – oțel, nichel, titan, aliaje de aluminiu etc., fiind o personalitate cunoscută și recunoscută în toată lumea pentru contribuțiile aduse in aceste domenii. Profesorul Werner a urmat cursurile universității Montanuniversität Leoben (Austria) din 1975, în domeniul Știința Materialelor și Fizica Metalelor, pe care a absolvit-o cu Summa Cum Laude în 1980. De asemenea, a studiat Matematica la Universitea din Graz (Austria) în perioada 1981-1982. După absolvire până în anul 1984 a lucrat la Austrian Academy of Sciences la Erich-Schmid-Institute of Solid State Physics. A obținut titlul de doctor la Montanuniversität Leoben (Austria) în anul 1984 cu teza intitulată: Plasticity of Single- and Dual-phase Brasses.

De-a lungul carierei în cercetare profesorul Werner a abordat următoarele domenii de cercetare: aliaje metalice și proiectarea tehnologiilor de obținere a acestora, mecanisme de ecruisare, microscopie electronică, metalografie cantitativă, mecanica ruperii, difracție cu raze X, metode numerice în modelarea micromecanică, dezvoltarea, elaborarea și testarea unor materiale noi: aliaje TRIP, compozite cu matrice metalică, aliaje de aluminiu, nichel, titan cu aplicații în industria auto, aeronautică, electronică și biomedicală.

Profesorul Werner este co-autor a cinci cărți în domeniile Inginerie Mecanică, Știința și Tehnologia Materialelor, autor (co-autor) a peste 250 lucrări științifice (peste 150 indexate SCOPUS și un h-index 26) și peste 440 prezentări invitate în multe țări Europene, în SUA, China și Japonia. În 2010 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea University of Salzburg (Austria). Între Universitatea Politehnica Timișoara și TU Munich există o colaborare de lungă durată atât în domeniul educațional prin diverse programe Erasmus-Socrates, dar și în domeniul cercetării.

În particular, între Departamentul de Inginerie Mecanică de la TU Munchen și departamentele de Mecanică și Rezistența Materialelor și Ingineria Materialelor și Fabricației de la Universitatea Politehnica Timișoara, există o relație strânsă de colaborare materializată prin: susținerea reciprocă a manifestărilor științifice, schimburi de experiență între cercetători, schimburi la nivelul conducerilor UPT și TU Munchen pentru identificarea unor direcții de colaborare viitoare, schimburi de studenți în cadrul programelor ERASMUS+. De asemenea, prof.dr.ing. Ewald A. Werner s-a oferit să doneze Bibliotecii UPT colecția jurnalului Materials Science and Engineering, al cărui editor este.

Pentru întreaga activitate științifică, didactică, managerială şi de colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, pentru rezultatele remarcabile prin care s-a concretizat această activitate, concluzia fără echivoc la care au ajuns toţi membrii colectivului care a analizat activitatea domniei sale a fost că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica Timişoara domnului prof.dr.ing. Ewald A. Werner are o justificare deplină şi, pe aceasta bază, Senatul UPT s-a manifestat unanim prin susținerea acordării acestui titlu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.