11.4 C
Timișoara
joi 29 februarie 2024

Produsele AEM Timișoara ar avea căutare pe multe piețe, dar datoriile de zeci de milioane de euro acumulate au îngropat societatea

Cea mai mare fabrică de contoare din România, AEM Timișoara, s-a închis și este în pragul falimentului. Un manager din cadrul companiei a declarat că fabrica se confruntă cu un paradox: are produse care se caută și firma poate deveni profitabilă, dar nu are „pistă de decolare“.

Situația de la fabrica de contoare AEM Timișoara este una dramatică. Rămasă fără utilități din cauza datoriilor, fabrica din Timiș a fost închisă, iar cei aproximativ 500 de angajați, neplătiți de mai multe luni, au rămas pe drumuri.

Pentru că pe piața forței de muncă din Timișoara cererea este mare, unii dintre angajați și-au căutat de lucru în altă parte, dar s-au confruntat cu o situație ciudată.

Unii angajatori le-au solicitat actele de lichidare de la AEM. Cum fabrica s-a închis, la propriu, oamenii nu au avut cu cine să discute pentru a-și depune demisia.

Tudor Hrincescu, care a deținut în cadrul AEM mai multe funcții de conducere, a declarat că problemele de la fabrica de contoare au început în luna ianuarie 2023 și s-au acutizat pe parcursul anului, situația devenind de-a dreptul dramatică în ultimele luni.

„Situația agravată este din ianuarie anul trecut. Au fost toate semnele că falimentul este instaurat și definitivat. Contracte pe sume care frizează absurdul, două miliarde de euro, semnate cu firme din Republica Moldova înființate cu două zile înainte sunt povești. Este ca și când aș face contract că o să îmi cumpărați apartamentul cu un milion de euro”, a declarat Tudor Hrincescu.

El susține că a avut acces la datele firmei, iar datoriile către bănci, stat, furnizori și angajați sunt de zeci de milioane de euro.

„Noi nu mai avem contracte, nu avem niciun ban de primit, avem numai bani de dat. Suntem în situația de faliment. Se așteaptă un posibil investitor. Dacă o să văd semnat acel contract, AEM-ul are 1% șansă să se salveze. Spun 1% pentru că nu cunosc încă dacă acel investitor va accepta toate situațiile în urma unui audit financiar. Eu am spus-o și acționariatului majoritar. Poveștile cu <sunt la bancă>, <fac refinanțare> le cred pentru o lună, două”, a mai declarat Tudor Hrincescu, care s-a ocupat ultima dată de controlul intern.

Hrincescu susține că produsele pe care le face AEM-ul sunt foarte căutate. Tocmai din acest motiv, fabrica ar putea fi profitabilă oricând, având posibilitatea tehnică de a fi repornită.

„Noi nu mai suntem eligibili din cauza datoriilor și a managementului defectuos pe care îl promovează actualul acționar, prin incompetenți puși în funcție, nefiind decât niște dadaiști și aplaudaci la părerile proaste ale unora. I-am spus și acționarului că nu se poate merge mai departe cu nulități în funcții de conducere. Nu a vrut să mă asculte. Se află exact în punctul în care l-am avertizat în urmă cu  un an. El a ales să păstreze oameni pe care dacă îi lasă în fabrică nu știu să plece și dacă îi duc printr-o secție mai departe nu știu să ajungă acasă o săptămână. Lipsa capitalului de lucru te duce în situația în care suntem o firmă care poate decola oricând, dar nu are rampă. Firma ar putea oricând să pornească și să fie profitabilă, cu condiția restructurării managementului și a personalului. Să fie puse bazele funcționării pe temelie serioasă, să funcționeze după forma de management pe care o învață oricine în școală, nu după metoda vătafului care spune lasă că merge și-așa”, a mai declarat Tudor Hrincescu.

„Adevărul” a încercat în repetate rânduri să obțină un punct de vedere de la acționarul majoritar al AEM, dar acesta nu a putut fi contactat.

Declinul AEM a început când s-a descoperit că fabrica a fost devalizată ani la rând de fosta conducere. Patronii AEM au depus plângere la DIICOT și au reclamat un prejudiciu de 50 de milioane de euro. DIICOT a închis cele mai grave acuzații pentru prescrierea faptelor, iar pentru restul și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. Soluția DIICOT a fost contestată, procesul fiind pe rol.

În august 2023, într-un drept la replică transmis publicației Renașterea Bănățeană, acționarii fabricii de contoare AEM Timișoara, una dintre puținele fabrici din România comunistă care au rezistat privatizării, reclama că „se dorește preluarea /falimentul societății de diferite grupuri de interese mafiote care profită de faptul că Parchetul DIICOT Timișoara a gestionat ‹neglijent› și culpabil dosarul legat de fraudele a cărei victimă este AEM SA”.

În același drept la replică transmis publicației Renașterea Bănățeană, care semnala faptul că producția a fost sistată în cursul lunii august, acționariatul AEM arăta că „a fost extrem de contrariat de comportamentul partizan și subiectiv al Parchetului DIICOT Timișoara, care în loc să-și îndeplinească obligațiile prin procurorii de caz pentru trimiterea în instanță cât mai urgent a dosarului și să asigure recuperarea prejudiciului cauzat societății noastre, tergiversează procedurile, arătând ca dorește să se îndeplinească termenul de prescripție în favoarea infractorilor”.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Cum arată calendarul complet al alegerilor din acest an

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seara, la România TV, calendarul stabilit în coaliție pentru toate alegerile din acest an: 9 iunie – alegeri locale...

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România în 2023 reprezintă 2% din PIB

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5...

Citește și :