Procurorii militari continuă ancheta în Dosarul Mineriadei cu… celeritate și în mod ritmic !

93

Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990.

În perioada 15 februarie — 24 martie 2016, au fost citate 211 persoane pentru a fi audiate în calitate de persoană vătămată, parte civilă sau martor de către procurorii militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La peste 25 de ani de la producerea evenimentelor, procurorii subliniază că urmărirea penală în cauză se desfășoară într-un ”mod ritmic”, ținând seama de ”complexitatea deosebită” a acesteia, ”în vederea soluționării sale temeinice, legale și cu celeritate”.

Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ