9.7 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

Procesatorii din industria alimentară, în întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale

Marți, 16 ianuarie 2024, la sediul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fermierii reprezentativi din sectorul de procesare al industriei alimentare au avut o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu.

În introducerea discuțiilor, ministrul le-a prezentat decizia sa de a înființa grupuri de lucru unde vor avea loc ședințe între reprezentanții asociațiilor și personalul tehnic al MADR, pentru a eficientiza activitatea. De asemenea, ministrul a prezentat, ca și în cazul întâlnirilor anterioare, bugetul MADR și formele de sprijin pentru anul 2024, cu accent pe programul dedicat industriei alimentare, INVESTALIM, modificările legislative pe fiecare ramură, constituirea grupurilor de lucru la nivelul MADR ce vor avea întâlniri la fiecare două săptămâni etc.

Ministrul a prezentat și alocarea de aproape 600 milioane euro pentru independența energetică, exprimându-și dorința ca acești bani să fie accesați de industria din România: ”Vom finanța industria alimentară în continuare pentru că ne dorim să producem produse românești, aici, în țara noastră”, a punctat ministrul Florin Barbu.

În ce privește Programul Investalim, ministrul Barbu i-a felicitat pe cei care au accesat fonduri în cadrul primei sesiuni deschise. Reamintim că sesiunea s-a derulat, iniţial, în perioada 27 octombrie – 27 noiembrie, iar ulterior, MADR a prelungit sesiunea cu încă 30 de zile. În total, pe acest prim apel, au fost depuse 49 de proiecte, valoarea investițiilor, cu tot cu confinanţare, depășind 1 miliard de euro.

Reprezentanții sectorului panificație au solicitat, pe viitoarea sesiune a Programului Investalim ca fondurile să fie împărțite pe axe separate, întrucât valoarea proiectelor de investiții din sector nu este atât de ridicată (minimum 500.000 EUR, cum a fost condiția pentru prima sesiune)

Reprezentantul industriei laptelui a cerut pentru reducerea costurilor de producție o eventuală optimizare a programului pentru școli, pentru a crește cererea de lapte la fermieri, iar pentru a ajuta întreaga filieră este nevoie să găsim soluții pentru subvenția accizei la motorina folosită pentru colectarea laptelui sau a transportului acestuia de la poarta fermei către fabrici, subvenționarea buletinelor de analiză etc.

Alte subiecte :

Marian Vasile și-a anunțat oficial candidatura pentru postul de primar al Timișoarei | Foto-Video

Cu o zi înainte de Mărțișor, fostul manager al județului Timiș, dar și fost vicepreședinte al Consiliului Județean, în mandatul 2013-2015, Marian Constantin Vasile...

Primăria Timișoara continuă să sprijine Societatea de Transport Public în rezolvarea deficitului de șoferi de autobuz

Primăria Timișoara și  Societatea de Transport Public (STPT) continuă demersurile de eficientizare a transportului în comun. Astfel, un autobuz din parcul...

Citește și :