22.2 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

Probleme mari pentru cei care nu se vaccinează. Nu vor mai putea circula ca și până acum în Uniunea Europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în țările UE.

„Este o cerință medicală să aveți un certificat care să ateste că ați fost vaccinat”, a spus Ursula von der Leyen într-un interviu cu Lusa și alte mass-media portugheze.

„Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus Ursula von der Leyen într-un interviu acordat agenției portugheze de știri Lusa și altor media.

„Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea, scrie Euractiv.

Președintele CE a reacționat la o scrisoare care i-a fost trimisă de primul ministru grec, Kyriakos Mitsotakis, la începutul acestei săptămâni, în care a solicitat o relaxare a regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Deși nu a vrut să decreteze vaccinarea ca „obligatorie sau prealabilă călătoriilor”, Mitsotakis a cerut ca „persoanelor vaccinate să călătorească liber”.

Dovada vaccinării, libertatea călătoriei

Von der Leyen a spus că este de acord cu ideea. „Tot ceea ce se decide – dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a declarat ea reporterilor.

Declarațiile au fost făcute în timpul unei vizite la Comisia Europeană de la Lisabona organizată de președinția portugheză a UE.

Cerință medicală

„Dar cred că este important. Și, așa cum am spus, trebuie să avem o cerință medicală care să dovedească faptul că oamenii au fost vaccinați ”, a declarat președinta CE.

Von der Leyen a apărat, de asemenea, achiziționarea comună de vaccinuri de către UE, pe fondul criticilor din țări precum Franța și Germania, unde au crescut plângerile legate de încetineala UE de a lansa un nou tratament împotriva COVID-19.

„A fost și este bine” pentru UE să se coordoneze pe acest subiect, a insistat ea. Până la sfârșitul săptămânii, 10 milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech și Moderna „va fi livrate” tuturor statelor membre ale UE.

Suficiente vaccinuri pentru 80% din populația  europeană

„Cu aceste două vaccinuri și cu acces la aceste două vaccinuri, avem suficiente doze pentru a vaccina 80% din populația europeană”.

Comisia distribuie acum vaccinurile „rapid și masiv”, a adăugat von der Leyen. Acest lucru întărește necesitatea de a lucra „îndeaproape” cu țările UE.

„Acum trebuie să lucrăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că vaccinarea crește”. „Este cel mai bun mod de a combate această pandemie”, a spus șefa executivului european.

Ursula von der Leyen a fost întrebată despre suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor farmaceutice pentru a permite țărilor emergente să își vaccineze populațiile.

„Am garantat 2,3 miliarde de vaccinuri, ceea ce este mai mult decât suficient pentru populația europeană și pentru vecinii noștri. Este foarte important să sprijinim țările cu venituri mici și medii ”.

Von der Leyen s-a referit și la inițiativa COVAX susținută de UE, care prevede achiziționarea a două miliarde de vaccinuri pentru țările cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului 2021.

„Suntem unul dintre cei mai mari donatori, cu 800 de milioane de euro în donații, așa că, odată ce COVAX are acces la vaccinuri, ei pot cumpăra aceste doze”.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :