20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

Problemă explozivă în spitalele din Timișoara! Cu ce se confruntă unitățile spitalicești din oraș

EvenimentProblemă explozivă în spitalele din Timișoara! Cu ce se confruntă unitățile spitalicești...

Spitalele din Timișoara se confruntă cu deficit de personal, iar blocarea concursurilor de angakare îngreunează și mai mult activitatea unităților medicale.

La Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara este nevoie de medici și asistente, dar mai ales de infirmiere și brancardieri.

“Noi ne confruntăm la nivelul brancardierilor, a infirmierilor, a femeilor de curățenie, a portarilor, a șoferilor cu unele minusuri majore. La bucătărie funcționăm cu personal care între timp s-a pensionat și a rămas sub jumătate. Deci sunt o sumedenie de sectoare fără de care spitalele nu vor putea funcționa. Sunt sigur că sindicatele vor găsi calea de a face presiuni, pentru că nu este o măsură firească. Măsura firească ar fi să eficientizeze evaluarea care spitale trebuie să angajeze și au rulaj și care zac și îngreunează bugetul”, spune directorul medicalal Spitalului de Copii din Timișoara, Mihai Gafencu.

Declarația vine în contextul în care ministrul Sănătății a îndemnat spitalele să scoată la concurs posturile vacante, chiar dacă este în vigoare o ordonanță care limitează angajările în sistemul bugetar. Promisiunea lui Alexandru Rafila este că va obține o derogare în guvern pentru aprobarea acestor posturi.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, spune că propunerea este una bună, însă nu va rezolva problema de fond.

“Lucrurile puteau să fie mult mai flexibile și, în plus, în sănătate nu poți să ai posturile blocate. Ți se pensionează medici, asistenți de fiecare dată. Noi trebuie să ne îndreptăm odată spre primării și, după aceea, după ce avem consimțământul pe această schimbare de organigramă, trebuie să mergem pe procedură în ședința de guvern. Am mai trecut prin acest lucru, durează excesiv de mult. Considerăm ce a spus domnul ministru ca o supapă, numai că lucrurile ar trebui să rezolve problema de fond, nu să rezolvăm o problemă punctuală”, spune Cristian Oancea.

La Spitalul Municipal, migrația personalului este una foarte mare, spune managerul Daniel Malița. Dincolo de blocarea posturilor, există și situații în care la joburile scoase la concurs nu se prezintă niciun candidat din cauza salariilor mici și a volumului mare de muncă în spital. Cea mai mare provocare pentru Spitalul Municipal este găsirea unor angajați pentru posturile de îngrijire medicală directă la patul pacientului.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

Alte subiecte :

Întreruperea apei calde în 26 și 27 septembrie – defecțiuni rețea primară

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara, se întrerupe furnizarea apei calde de consum în ziua de...

Studenții Universității Politehnica Timișoara, din nou în amfiteatre

După festivitatea de deschidere a anului de învățământ academic, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara sâmbătă, 22 septembrie 2023, pe Stadionul Știința, în cadrul căreia...

Citește și :