Primele contracte din țară pentru finanțarea microîntreprinderilor VIDEO

74

Sala de festivități a Agenției de Dezvoltare V Vest a fost azi scena unor momente mult așteptate de antreprenorii ce abia așteaptă să folosească cei peste un milion de lei ce le vor intra în cont, în curând. Este suma medie pe care o va primi cine a avut inspirația să prezinte un plan de dezvoltare a unei afaceri bine întocmit.

Pentru început, au fost doar zece oameni de afaceri ce au primit unda verde. Dar vor urma mulți alții. Suma efectiva va intra în posesia lor cam în două-trei săptămâni după ce vor mai trece și peste un mic seminar de instruire. Primele zece contracte de finanțare în cadrul apelului 2 de proiecte pentru Prioritatea de Investiții 2.1.A – Microîntreprinderi a Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost semnate astăzi, 18 februarie 2020, la Timișoara, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Valoarea totală a celor zece proiecte este de 11,88 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de aproape 8 milioane de lei. Sunt primele contracte de finanțare care se semnează în cadrul apelului 2 de proiecte în Regiunea Vest și totodată primele astfel de proiecte contractate la nivel național pe acest apel. Cele zece firme vor beneficia de fonduri europene pentru a-și dezvolta activitatea și pentru creșterea competitivității, prin achiziția de noi utilaje și echipamente moderne și crearea de noi locuri de muncă.

Astfel, proiectele contractate astăzi sunt:
 „Achiziție de utilaje la Adi Agrosal & Company S.R.L.”;
 „Creșterea competitivității companiei Arhigest S.R.L. prin achiziționarea de echipamente și software de arhitectură”;
 „Achiziție de utilaje la SC Depeco-Design SRL”;
 „Achiziție utilaje pentru repararea motoarelor la SC Deztm SRL”;
 „Îmbunătățirea competitivității Eiffel Praxis SRL prin achiziția de echipamente performante pentru laborator de tehnică dentară”;
 „Dezvoltarea societatii Granuplast Direct SRL prin achizitia de echipamente noi și performante”;
 „Creșterea competitivității firmei Steel Conect prin achiziția de echipamente pentru producția de cilindri hidraulici”;
 „Îmbunătățirea competitivității economice a Symph Electronics prin modernizare dotare tehnică și completare echipă”;
 „Dotarea și echiparea cu utilaje pentru producție, Utilaj Technology SRL”;
 „Dezvoltarea „Xtratecro” SRL prin achiziții de utilaje / echipamente moderne”.

Regiunea Vest a beneficiat de o alocare financiară inițială de 10,77 milioane euro în cadrul apelului 2 de proiecte pentru Prioritatea de Investiții 2.1.A – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri –Microîntreprinderi. Ulterior, ca urmare a demersurilor realizate de ADR Vest, au fost transferate integral fondurile de pe PI 2.1.B – Incubatoare de Afaceri pe PI 2.1.A –Microîntreprinderi, alocarea financiară actuală fiind de 24,62 milioane euro.

Trebuie menționat că ADR Vest realizează în continuare noi demersuri pentru suplimentarea alocării aferente PI 2.1.A – Microîntreprinderi, apelul 2, în vederea contractării tuturor proiectelor pe care le avem și care obțin în urma evaluării punctajul minim stabilit prin ghidul solicitantului. Valoarea proiectelor contractate și a celor aflate în proces de evaluare și selecție (276 proiecte, 42,69 milioane lei) reprezintă 173,4% din alocarea financiară actuală.

LĂSAȚI UN MESAJ