Primarii de localități – favorizați financiar după votarea noul Cod administrativ

126

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni proiectul Codului administrativ, cu 175 de voturi \’pentru\’, 33 \’împotrivă\’ şi 15 abţineri.

Dezbaterile generale asupra acestui proiect s-au desfăşurat săptămâna trecută iar luni au avut loc dezbateri pe articole şi votul final.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această iniţiativă care a fost adoptată deja de Senat.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională ‘acest Cod administrativ antiromânesc’.

‘Anunţ aici că asistăm la un blat naţional. Ceea ce se întâmplă la ora actuală este o chestiune cât se poate de clară, şi anume, există o înţelegere pentru ca Parlamentul să dea astăzi un vot prin care aleşii locali să aibă un alt statut decât ceilalţi cetăţeni. Am înţeles că se justifică oboseala de aici, din plen, cu privire la rolul pe care îl avem ca Parlament – nu înţelegem că funcţia de demnitate publică, de ales este o onoare pe care ne-o oferă societate. Vrem pensii speciale. Sunt categoric împotriva ideii de a avea pensii speciale şi sunt împotriva ideii ca orice ales să aibă pensie specială – un statut diferit faţă de ceilalţi cetăţeni’, a declarat Tomac, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor asupra proiectului de lege privind Codul administrativ.

PMP a anunţat încă de săptămâna trecută că va contesta acest proiect la Curtea Constituţională.

‘Funcţionarii publici vor da evaluări scrise anuale iar cei care vor avea pregătirea şi eficienţa solicitate de instituţiile în cauză vor rămâne, care nu, vor pleca ‘acolo unde se regăsesc mai bine”, a declarat deputatul PSD Nicuşor Halici.

El a susţinut că noul cod, care are peste 800 de articole, modifică pentru prima oară în România administraţia publică centrală şi locală şi doreşte eficientizarea corpului funcţionarilor publici.

Liderul grupului deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a menţionat că proiectul Codului administrativ va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean.

‘Ne aflăm astăzi într-un moment de cotitură pentru administraţia publică locală din România. Avem în faţă un Cod administrativ al cărui impact va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean. Avem în faţă un proiect de lege care ne apropie mai mult de ceea ce reprezintă statul în secolul 21, administraţia locală din România va deveni mai modernă, apropiată de cetăţean, mai eficientă în soluţionarea problemelor de zi de zi ale oamenilor. (…) Avem în faţă o lege care este mult mai reprezentativă pentru o democraţie europeană, atât prin conţinutul ei, cât şi prin modul în care a fost concepută’, a spus Korodi.

El a adăugat că UDMR va susţine acest Cod administrativ, deoarece aduce îmbunătăţiri majore în numeroase domenii.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ