Primărie cu handicap. Oameni cu dizabilități, umiliți de autoritățile unui oraș din vestul țării

321

De ziua persoanelor cu dizabilităţi, câțiva orădenii cu handicap au vrut să le atragă atenţia edililor că oraşul nu este deloc adaptat nevoilor lor. S-au dus la sediul administrației locale ca să depună o petiție prin care cer accesibilizarea oraşului.

„Am strâns 3.000 de semnături pe care le vom depune în tranşe, zilnic câte 300-400, ca să arătăm că oraşul nu este deloc adaptat persoanelor cu dizabilităţi. În fiecare zi, orădeni cu dizabilităţi vor veni aici, ca să arate că este imposibil pentru ei, ca cetăţeni, să intre măcar în Primărie”, a declarat Cosmin Jurcan, preşedintele Fundaţiei Licinium, care a iniţiat această acţiune.

Doar că cei care au venit să depună petiția s-au lovit de aceleași probleme.

„Un pic de obligaţie are şi Primăria asta faţă de noi. Mai mult s-a investit în câini decât în persoanele cu handicap”, a spus cu năduf Dorin Langa, un orădean în vârstă de 66 de ani, imobilizat din într-un scuter electric din cauza handicapului său. Evident, nu avea cum să ajungă în Sala Ghişeelor. „Când am mai venit la Primărie, mi-au zis că n-au cum să mă ajute, că există un lift, dar nu funcţionează”, spune bărbatul.

De fiecare dată când au semnalat problemele cu care se confruntă, persoanele cu dizabilități au primit doar promisiuni. La fel s-a întâmplat și de a ceastă dată. Până la rezolvarea problemelor, cei sosiți să depună petiția au fost cărați pe brațe de angajaţii serviciului administrativ, cu tot cu scaunele cu rotile. Cei cu o greutate mai mare, ori cu scutere prea grele n-au avut încotro decât să stea să aștepte întoarcerea celorlalți. Umilitoare, situația este dovada clară că nu există altă soluție.

Pe lângă accesul imposibil în Primărie, orădenii cu dizabilităţi reclamă şi o serie de probleme din oraş, precum lipsa lifturilor adaptate persoanelor invalide, lipsa toaletelor adaptate acestora, lipsa mijloacelor de comun adaptate, lipsa marcajelor tactile necesare nevăzătorilor, a interpreţilor pentru surdo-muţi, şi multe, multe altele.

Orădenii se vor duce cu o petiţie similară celei lăsate marţi la Primărie şi la Consiliul Judeţean Bihor. Nici sediul acestei instituţii nu are rampă de acces, nici lift.

Sursa: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ