Primăria Timișoara și-a dat seama de greșeala făcută: acordă mai mulți bani proiectelor culturale independente

1000

Primăria Timișoara și-a dat seama de greșeala făcută, astfel că, astăzi, reprezentanții instituției au anunțat că vor aloca mai mulți bani pentru proiectele culturale independente. Primarul Timișoarei, viceprimarul Dan Diaconu, dar și Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului, au participat la o dezbatere organizată de mai mulți operatori culturali independenți pe marginea finanțării proiectelor culturale de către municipalitate.

ONG-urile sunt nemulțumite de faptul că din cele 117 proiecte depuse, 99 au primit finanțare, toate într-o proporție foarte mică față de suma solicitată. Nici reprezentanții primăriei nu au fost prea mulțumiți de modul în care s-au alocat finanțările, drept pentru care, în plenul din 5 aprilie, au suplimentat selectiv, fără reanalizarea tuturor proiectelor, unele alocări de fonduri.

Efectiv, nu am putut previziona mulțimea de proiecte care a venit ca o avalanșă, mult mai multe decât în anii trecuți, așa de bine au fost scrise, încât foarte puține au putut să fie excluse. S-au împărțit banii la prea multe proiecte, astfel că sumele pentru proiecte importante au ajuns să fie derizorii. Este o învățătură de minte și pentru noi ceea ce s-a întâmplat în acest an”, a explicat Pavel Dehelean în cadrul dezbaterii.

Regizorul Florin Iepan le-a reproșat reprezentanților primăriei faptul că organizează prea multe evenimente culturale, dar și că alocă extrem de mulți bani în fiecare an Filarmonicii Banatul. Totuși, a apreciat că municipalitatea vrea să realizeze un consiliu consultativ al sectorului independent.

Este utilă întâlnirea, e un prim pas, am obținut din partea primăriei acordul pentru înființarea unui consiliu consultativ al sectorului independent. Sper să nu se mai repete problemele de la concursurile proiectelor culturale nerambursabile, care sunt foarte multe, foarte mari și corectabile în mod clar. O parte dintre revendicări vor avea un rezultat pozitiv. Cel puțin faptul că se va reanaliza finanțarea pentru o bună parte din proiecte este un câștig real„, a precizat Florin Iepan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ