Prietenul României, academicianul cu premiul Nobel pentru chimie, Jean-Marie Lehn, a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Timișoara | VIDEO

173

„Chimia este podul ce leagă legile fizicii de cele ale vieții”


Unul din cele mai așteptate momente ale Anului Cultural European, și care face parte din seria de manifestări dedicate diasporei științifice reunite la Timișoara, s-a desfășurat astăzi în Aula Magna a Universității de Vest. Sala s-a dovedit cu adevărat neîncăpătoare pentru mulțimea care dorea să vadă și să audă un laureat Nobel.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul ,,Oameni, stația Reflecții”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
Un vechi prieten al României, care a fost invitat în numeroase rânduri să țină cursuri și prelegeri la București și Cluj, a primit binemeritatul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest. Este vorba de profesorul Jean-Marie Lehn de la Strasbourg.

Cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987, membru de onoare al Academiei Române, a încântat publicul bănățean prezent la Universitatea de Vest cu o conferință-spectacol, ce s-a transformat într-o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru știință.

Cercetătorul Jean-Marie Lehn a primi titlul onorific oferit de Senatul universitar în aplauzele întregii asistențe. După momentul introductiv al conferențiarului Claudiu Arieșanu, rectorul Marilen Pirtea a explicat importanța deosebită a evenimentului în contextul deschiderii spre internaționalizare a universității. Pirtea a mai amintit că evenimentul de față este doar unul din cele care ilustrează participările unor personalități laureate cu premiul Nobel, ce vor vizita anul acesta Timișoara. Deschiderea a fost făcută zilele trecute de cunoscutul scriitor premiat cu Nobel, Orhan Pamuk.
Profesorul Daniel Funeriu, în calitate de discipol al savantului francez, a făcut o prezentare extinsă și plină de date inedite publicului profan în ale chimiei dar, bine cunoscute de specialiștii domeniului.

Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice. Laudatio citit a fost mai mult decât o prezentare omagială de circumstanță. A fost o adevărată pledoarie pentru cunoașterea ce transcede limitele stricte ale unui domeniu de cercetare.
Comisia care a validat titlul academic oferit a fost una din cele mai extinse, atât ca număr de membri, dar mai ales ca reputație științifică. Au fost prezenți profesori, academicieni și foști miniștri din mai multe centre universitare din țară. Personalitatea covârșitoare a academicianului Jean-Marie Lehn o merita din plin fiind un cercetător de renume mondial care a adus un aport uriaș la cercetarea moleculară avansată. Auditoriul a putut afla mai multe despre contribuțiile sale la știința chimiei.
Dar cu adevărat cireașa de pe tort a evenimentului a fost spumoasa și captivanta conferință a profesorului de după primirea laurilor academici. Cu vervă și umor a făcut o adevărată incursiune în istoria chimiei, începând chiar de la momentul zero al universului, așa numitul „Big Bang”. Marile concepte despre facerea lumii și trecerea de la stadiul de energie la cel al forțelor fizice iar mai apoi pașii următori până la faza de „gândire” ca forță naturală au fost exemplificate astfel încât oricine, chiar și un copil de școală, ori un savant plin de multe cunoștiințe ar fi priceput imediat despre ce este vorba. Nici un moment de plictiseală nu s-a observat în sală. Toată asistența a fost captivată de de înlănțuirea de idei și de exemple din cele mai simple și hazlii. Trecerile de la termeni filozofici de mare complexitate la „secretele” ADN-ului sau felul de a se combina al moleculelor au fost de-a dreptul savuroase. Toată conferința a fost exemplificată cu desene, scheme teoretice sau citate ale marilor gânditori ai umanității într-o înșiruire ușor de urmărit chiar și de cei ce nu au habar nici de formula apei. De altfel molecula de apă a fost adesea adusă în discuție pentru simplitatea ei.
Asistența din sală a regretat că a venit finalul poveștii despre istoria chimiei și l-a aplaudat pe profesorul Lehn ca pe un rock star. Mulți ar fi dorit și un bis la strălucita conferință.
Pentru a nu dezamăgi publicul din sală, a mai urmat și o masă rotundă cu întrebări și discuții libere despre tainele științei.