7.2 C
Timișoara
luni 22 aprilie 2024

„Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” de Belu Simion Făinaru în Galeria Mercy

Din data de 17 noiembrie 2022 Galeria Mercy, parte a proiectului MNART Open View, pune în lumina reflectoarelor o lucrarea „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru, pentru a crea puntea dintre spațiul exterior și interiorul expoziției organizate de artist în această perioadă.

Încă de la începutul carierei, artistul se folosește de moștenirea culturală și simbolismul religiei mozaice, a cărei tradiții milenare reprezintă o vastă sursă de inspirație pentru artist. Belu Simion Făinaru caută să materializeze anumite noțiuni transcendentale precum „Lumina” și „Identitatea”, transpunându-le în spațiul lumii fizice. Un alt aspect foarte important al creației artistului este examinarea unor probleme sociale și explorarea relației dintre artă și membrii marginalizați ai societății.
Revenind la tatonările legate de subiectul luminii, putem vorbi și despre lucrarea „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei”, un obiect care ne duce cu gândul la o rochie de mireasă albă, animată din interior de lumina pasiunii divine. Această lumină radiază dorință și extaz, tatonând relația dintre senzualitate și divinitate, întruchipată de „Mireasa lui Dumnezeu”.

„Asemenea obiectului ready-made plasat într-un spațiu baroc, tematica lucrării este un ecou al uneia dintre capodoperele contra-reformei, și anume „Extazul Sfintei Tereza” realizată de geniul Gian Lorenzo Bernini, care celebrează uniunea dintre pasiune și dimensiunea spirituală”, muzeograf Alexandru Babușceac.

Belu Simion Făinaru transpune semne dintr-o altă sferă a existenței, oferind ca ofrandă această lucrare pe altarul simezei asemenea unui părinte care își „oferă” fiica viitorului ei soț, idee sugerată de titlul lucrării care face trimitere la acest ritual străvechi, iar martorii acestui gest suntem noi toți.
Dorim să mulțumim colecționarului Mihai Pop pentru împrumutul generos, Doamnei Ileana Pintilie-Teleagă, curatoarea expoziției, artistului Belu Simion Făinaru și nu în ultimul rând echipei Muzeului Național de Artă Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Politicianul gol

Cât de jos se poate coborî în campania electorală? Ohooo, abisul este nelimitat pentru declinul standardelor! Aflăm de pe pagina de facebook a lui Romeo Dunca,...

Acțiune a polițiștilor locali pentru depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii – 16 persoane identificate, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și...

Citește și :