Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat ca premier pe Mihai Tudose – VIDEO

280

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că îl desemnează pe social-democratul Mihai Tudose ca prim-ministru.

„Această criză prin care trecem — că este o criză politică — dăunează grav României, dăunează economiei românești, dăunează imaginii României în lume și opinia mea este (…) că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un nou guvern, un guvern care începe să rezolve problemele care au rămas nerezolvate, respectiv problemele care au apărut din cauza acestei crize care a pornit în interiorul PSD. (…) Luând în considerare toate acestea și având în vedere că este nevoie urgentă de un guvern, îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru, care va avea discuții în zilele următoare și se va prezenta cu o echipă guvernamentală în Parlament”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit șefului statului, PSD și ALDE susțin că au în continuare o majoritate în Parlament.

„Aceste două formațiuni s-au prezentat împreună la consultări și au înaintat o propunere în persoana domnului Tudose. Partidele din opoziție, în principal, nu au avut propuneri concrete pentru poziția de prim-ministru și din discuții nici nu a rezultat că ar exista o înțelegere politică între partidele din opoziție. (…) Eu solicit partidelor parlamentare, nu doar PSD și ALDE, să se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare în cursul acestei săptămâni”, a arătat Iohannis.

Mihai Tudose a apărut pe neaşteptate pe lista PSD cu propuneri pentru funcţia de prim-ministru. Ceilalţi cinci pe care i-a avut în vedere Liviu Dragnea au refuzat rând pe rând să fie nominalizaţi. Aşa că, cel din urmă a ajuns… cel dintâi.

Mihai-Tudose

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD s-au reunit luni dimineaţă, în şedinţă, pentru a hotărî împreună numele viitorului premier.

În cursa pentru fotoliul de la Palatul Victoria erau Mihai Fifor, Lia Olguţa Vasilescu, Adrian Ţuţuianu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose. Cinci dintre ei au refuzat nominalizarea.

Partenerii din ALDE au fost de acord cu nominalizarea lui Mihai Tudose, chiar dacă nu în unanimitate.

LĂSAȚI UN MESAJ