Preşedintele Klaus Iohannis a decorat doi centenari: Neagu Djuvara şi timişoreanul Mihai Şora

791

Președintele Klaus Iohannis le-a conferit, luni, istoricului Neagu Djuvara și filosofului Mihai Șora Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cei doi declarându-se mișcați de primirea distincțiilor.

„Este o onoare pentru mine ca, în numele statului român, să vă înmânez Ordinul Național Steaua României. Cinstim, astfel, Opera Omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. În nume personal și, sunt convins, în asentimentul compatrioților noștri, vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieți și caractere exemplare!”, a spus președintele Iohannis la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că „România a fost binecuvântată în secolul unității sale naționale cu intelectuali de marcă”.

„Dumneavoastră, domnule Neagu Djuvara, domnule Mihai Șora, ați trasat în domeniile istoriei și filosofiei repere de cunoaștere deosebite, a căror consistență și viziune sunt egalate doar de profundul lor angajament etic. Domnule Neagu Djuvara, înțelegerea trecutului și respectul valorilor, mesajul fundamental al întregii dumneavoastră vieți — darul pe care îl faceți tinerelor generații. Domnule Mihai Șora, ne-ați condus spiritul prin zbuciumul vieții contemporane pentru ca prin dialoguri, dileme și interogații să ne putem orienta în fața provocărilor prezentului”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a afirmat că, prin generațiile de specialiști care au avut șansa să cunoască lucrările lui Djuvara și Șora, să le fie discipoli ori colaboratori, opera acestora va rămâne „mereu tânără”.

„Sunt convins că viitorul va reține că valorile României moderne și democratice s-au sprijinit și pe opera cu care dumneavoastră ați îmbogățit secolului Marii noastre Uniri. Pentru tot ce ați dăruit spiritului românesc, la împlinirea unor adevărate jubilee de viață, vă mulțumesc încă o dată, în numele meu, al statului român și al românilor și vă urez ‘La mulți ani!'”, a conchis președintele Iohannis.

iohannis-djuvara Neagu Djuvara a arătat că se simte măgulit și „mititel” pentru distincția primită.

„Vă mulțumesc, domnule președinte! Mă simt foarte măgulit și vă spun că m-am strivit așa de întâmplări ca la 100 de ani să mai ai prilejul de a primi recompense și decorații și mă simt mititel de tot și vă mulțumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-ați spus”, a arătat istoricul.

iohannis-soraȘi Mihai Șora a mărturisit că este mișcat de distincția primită.

„Sunt foarte mișcat și mulțumesc din tot sufletul pentru această decorație, pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu știu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător”, a afirmat Șora.

La finalul discursurilor, șeful statului a făcut o fotografie cu Djuvara și Șora.

„Așa ne egalizăm la înălțime”, a spus Iohannis.

Iohannis a semnat, în august, decretele prin care le-a conferit distincțiile lui Mihai Șora și Neagu Djuvara.

Astfel, șeful statului i-a conferit lui Neagu Djuvara Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler „cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care și-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice și culturale ce au promovat valorile, istoria și imaginea țării noastre în lume, precum și pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”.

Președintele Iohannis i-a acordat aceeași distincție lui Mihai Șora „cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării și educației, prin care a îmbogățit cultura românească și universală, pentru rolul avut în consolidarea democrației în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generații”.

Mihai Șora, născut la 7 noiembrie 1916 la Ianova, este un filosof şi eseist român, iar din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

Fiul lui Melentie Șora, preot ortodox, și al Anei (născută Bogdan), Mihai studiază la Școala primară din comuna Izvin, județul Timiș, apoi la Timișoara (1923 – 1927), încheind studiile liceale la „Constantin Diaconovici-Loga” din același oraș (1927 – 1934), unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și elina.

Va studia filosofia la Universitatea din București (1934 – 1938). I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Bursier al Guvernului Franței, a ajuns în ianuarie 1939 la Paris pentru a realiza, sub conducerea lui Jean Laporte, o teză despre „La notion de la grâce chez Pascal”.

În anii războiului participă la rezistența franceză antifascistă, iar după aceea devine cercetător stagiar la Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, între 1945 și 1948.

Neînțelegând adevărata dimensiune tragică a ocupării de facto a României de către Uniunea Sovietică prin intermediul desfințării partidelor politice, a democrației și a guvernării țării de către un guvern comunist aservit Kremlinului, revine în țară în toamna anului 1948, cu intenția de a se reîntoarce în Franța, dar era mult prea târziu. Granițele fuseseră deja închise și o dată cu acestea și deschiderea României spre vest pentru aproape 20 de ani.

Totuși, din cauza tinereții sale și a apolitismului său evident și declarat, nu este împiedicat să presteze munci intelectuale. A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948 – 1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru limbi străine (între 1951 și 1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954 – 1969), unde are meritul remarcabil editorial de a fi fost fondatorul noii serii BPT (un acronim pentru Biblioteca Pentru Toți).

Mihai Șora s-a căsătorit pe 19 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.