Președintele CJT acuză USR-ul de rea voință în privința culturii

60

Alin Nica este interesat de mersul treburilor pentru pregătire Timișoarei cu privire la evenimentul de anul viitor. Mai exact orașul nostru va fi cel mai cultural oraș al continentului asumându-și chiar titlul de capitală. Dar de la acestă grijă până la ingerințe politice în demersul cultural este cale lungă. Pentru a nu fi bănuit de unele luări de poziție partizane președintele CJT se declară absolut în afara jocurilor de culise și nu vrea să fie amestecat în acestea. În acest sens a și postat o opinie tranșantă pe o rețea publică.

Declarația președintelui Consiliului Județean Timiș cu privire la Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii:

„Refuz să amestec politica în Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, deși reprezentații Primăriei și cei ai USR intoxică presa și spațiul public cu informații fără vreo legătură cu adevărul. În mod normal nu răspund provocărilor lansate de diverși analfabeți funcționali certați cu școala, chiar dacă ocupă funcții în administrație sau Parlament, însă, astăzi, mă văd nevoit să reacționez deoarece perseverenţa lor diabolică de a răspândi neadevăruri poate afecta percepția publică.

Consiliul Județean Timiș, din banii alocați pentru Capitală Europeană nu va finanța investiții sau proiecte culturale în județ. Banii din bugetul județean cât și cei gestionați de CJ în numele Ministerului Culturii merg în integralitate către Timișoara. Rolul Consiliului Județean a crescut în cadrul Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii deoarece Primăria a eșuat lamentabil, în mod repetat. Consiliul Județean a intervenit să salveze titlul, fapt dovedit de investițiile și proiectele culturale aduse în Bidbook.

Consiliul Județean, alături de Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Francez, prin Muzeul Național de Artă, organizează Expozitia Brâncuși, punctul culminant al întregului program al Capitalei Europene. Printre proiectele propuse și gestionate de Primărie nu se află nimic similar ca valoare culturală, capacitate managerială sau efort financiar. Fără Brâncuși, fără Brauner, fără Paul Neagu, fără Festivalul Internațional de Literatură sau fără Festivalul JAZZx – toate acțiuni finanțate de Consiliul Județean – Timișoara ar fi rămas în 2023 cu niște acțiuni mediocre de cartier trecute pe furiș de Primărie în Bidbook-ul actualizat „noaptea ca hoții”. Am stabilit un consens cu Primăria ca să avem un minim acces și control pe Bidbook căci vuia Timișoara că USR visează să transforme proiecțelele lor de 50 de oameni per eveniment în oportunități electorale pe cartiere.

În ceea ce privește investițiile în infrastructură culturală, Consiliul Județean aduce Muzeul Național Artă la standarde internaționale de expunere a unor opere de artă de categoria tezaur. În zona de vest a României nu mai există ceva similar. Tot Consiliul Județean, pentru TM2023, investește în spații expoziționale și într-un loc special destinat medierii culturale pentru copii deoarece credem că e important ca toți timișorenii, mici și mari, părinți, bunici și profesori să se bucure de titlul Timișoarei.

Consiliul Județean are în plan realizarea HANGAir la Aerodromul Cioca deoarece Primăria dă din umeri când antreprenorii culturali și organizatorii de evenimente cer spații. Instituția în numele căreia vorbește viceprimarul pe la conferințe USR a rugat Consiliul Județean, să îi ajute cu locații pe operatorii culturali pentru că Primăria nu are și nu poate să facă. Am zis atunci că ne mai gândim și probabil le vom da deoarece nu merită cultura să sufere din cauza incapacității lor. Ce prezintă acum USR ca investiție în infrastructura culturală este în întregime rodul administrației precedente. Ei s-au trezit să pună cireașa pe tort și panglica la cinematograf.

Bastionul Theresia, partea gestionată de Consiliul Județean, a renăscut în urma unui plan de revitalizare, în timp ce partea Primăriei zace sub grafitti și povara nepăsării.

S-a tot insistat prin advertoriale plătite de USR că se duc banii de la Capitala Europeană către Ciacova, Gătaia și Sânnicolau Mare. Este o minciună sfruntată împletită cu multă rea voință. Singurul firicel de adevăr în această poveste este că proiectul Retracing Bartók, proiect curatoriat de pianistul și compozitorul Lucian Ban, artist de origine română stabilit la New York, va include un concert la Castelul Nako, în Sânnicolau Mare, locul de naștere al marelui compozitor Béla Bartók. Îmi cer scuze că Béla Bartók s-a născut la Sânnicolau Mare și că nu putem muta Retracing Bartók la Dumbrăvița unde este primar USR.

Inițiativele puerile, nedocumentate, aduse în spațiul public doar pentru un efemer câștig electoral riscă să dinamiteze coerența și buna implementare a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Sper ca măcar în ultimul ceas, USR să renunțe la apucăturile schizoide și să înțeleagă că nu e posibil ca Dominic Fritz, în calitate de primar USR, să semneze consensul cu mâna dreaptă, iar cu stânga, în calitate de președinte USR Timiș, să aprobe atacuri care distrug percepția publicului asupra unui titlu atât de important.

LĂSAȚI UN MESAJ