Preşedintele a promulgat legea ce prevede scăderea sancţiunilor pentru bicicliștii care încalcă legea

46

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede scăderea sancţiunilor pentru bicicliștii care încalcă legea circulației pe drumurile publice.

Legea, iniţiată de parlamentari ai USR, prevede ca amenda să fie prevăzută în clasa a II-a, însemnând 4-5 puncte amendă, faţă de clasa a III-a, cu 6 – 8 puncte amendă, cum este în prezent.

Camera Deputaţilor a decis ca nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor să rămână în clasa III-a de sancţiuni, modificând propunerea inițială care prevedea ca această contravenție să fie încadrată în clasa I de sancțiuni.

Parlamentarii USR care au inițiat proiectul în urmă cu doi ani și-au motivat demersul prin faptul că bicicletele ar trebui incluse în aceeaşi clasă de sancţiuni precum mopedele, vehiculele cu tracţiune animală sau conducătorii de coloane militare, cortegii, grupuri organizate şi animale.

”Pericolul social al nerespectării prevederilor legale este rezonabil apropiat pentru toate grupele mai sus menţionate. În pofida abordării unitare a acestor categorii, tratamentul lor din punct de vedere al sancţiunilor aplicate este diferenţiat (…) nivelul amenzilor (pentru biciclişti – n.red.) fiind de trei ori mai mare”, au arătat ei în expunerea de motive a propunerii legislative.

”O asemenea reglementare face de multe ori ca încălcări ale legii de către biciclişti să nu fie sancţionate, poliţiştii fiind descurajaţi de nivelul exagerat al sancţiunilor să amendeze bicicliştii aşa cum ar face, de exemplu, cu pietonii (…) Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca şi bicicliştii care încalcă regulile de circulaţie să fie sancţionaţi, ducând astfel pe termen lung la însuşirea şi respectarea prevederilor din Codul rutier”, au mai scris parlamentarii USR în expunerea de motive.

Un alt argument al iniţiatorilor a fost că ”actualul nivel al sancţiunilor mai are ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătăţii, a poluării şi a traficului, pentru care bicicleta nu este o alegere, ci o necesitate”.

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ