Preoții, deranjați de toaletele amplasate lângă Dom, la maratonul din weekend. Nici un eveniment nu se mai ține fără aviz!

162

Situaţia ciudată din weekend, când tradiţionala procesiune de Florii a Episcopiei Romano-Catolice nu a putut avea loc din cauza maratonului organizat în Piaţa Unirii, are repercusiuni. Organizatorii nu au avut aziv pentru manifestare, document necesar pentru orice eveniment organizat în zonele istorice.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Timiş spun că de acum înainte îi vor amenda pe cei care organizează evenimente în arii protejate fără a deţine avize. Amenzile sunt cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei. Mai mult decât atât, Guru Sport şi Primăria Timişoara, partenerii evenimentului, trebuia să aibă acordul şi Episcopiei Romano-Catolice care deţine Domul, potrivit Legii Cultelor. La rândul ei, biserica poate organiza procesiuni fără acord de la primărie sau alte instituţii. Este un drept al oricărui cult religios.

„Toate manifestările desfășurate în spații publice situate în zone construite protejate sau de protecție care presupun intervenții temporare asupra acestora (ex: amplasare de scene, îngrădiri, chioșcuri etc) au nevoie de aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură Timiș. De la începutul lui 2017 și până în prezent organizatorii de evenimente au solicitat un asfel de aviz pentru mai puțin de 15 la sută dintre manifestările desfășurate în astfel de spații”, spun cei de la Direcţie.

Mai mult, preoţii au dost extrem de deranjaţi că pe faţada Domului Catolic, monument istoric de clasa A, au fost amplasate toalete ecologice şi tomberoane, astfel imaginea bisericii fiind afectată.

foto – Episcopia Romano Catolica Diacenza Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ