Premierul britanic Theresa May, în faţa unui test major! Companiile îi cer să garanteze accesul preferenţial al Marii Britanii pe piaţa UE

1120

Investiţiile vor avea de suferit dacă Marea Britanie nu va obţine acces preferenţial la piaţa unică a Uniunii Europene, avertizează Confederaţia Industriei Britanice, cerând Guvernului Theresa May să excludă urgent posibilitatea unui Brexit dur.

Pieţele financiare au reacţionat deja la semnalele că Marea Britanie s-ar îndrepta spre un Brexit dur, adică spre un acces limitat la piaţa comunitară. În acest context, valoarea lirei sterline a ajuns vineri la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani.

Carolyn Fairbairn, directorul general al Confederaţiei Industriei Britanice, a remarcat că Guvernul conservator nu a exclus public riscul unui acord comercial dificil cu Uniunea Europeană.

„Noi am vrea ca opţiunile cu adevărat dificile să fie excluse”, a declarat Fairbairn într-un interviu acordat postului BBC.

„Acest lucru devine urgent în contextul deciziilor privind investiţiile care sunt luate în prezent”, a subliniat Fairbairn.

În urmă cu câteva zile, premierul Theresa May a afirmat că ar vrea să le ofere companiilor britanice „libertate maximă” în comerţul cu Uniunea Europeană şi pe piaţa comunitară. Dar ea a subliniat că blocarea circulaţiei cetăţenilor UE în Marea Britanie şi refuzul juridicţiei Curţii de Justiţie a UE sunt elemente care nu pot fi negociate.

Liderii europeni au atras atenţia Marii Britanii că libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE şi contribuţiile la bugetul comunitar reprezintă elemente esenţiale pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.