Prejudiciu de 25 de milioane de euro! Evazionişti şi tăietori de lemne din vest, luați pe sus de mascați!

377

Procurorii DIICOT au săltat, miercuri dimineaţă, mai multe persoane bănuite de evaziune fiscală, dar şi deturnarea unor licitaţii publice care le-au permis să taie în neştire lemn din pădurile ţării. Prejudiciul estimat de anchetatori este de 25 de milioane de euro.

Descinderile au loc în Bucureşti şi alte 5 judeţe, printre care şi Hunedoara şi Bihor. Mascaţii pun în aplicare 23 mandate de percheziţie şi caută atât persoane fizice cât şi juridice. Ar fi implicate 4 instituţii publice.

Ancheta vizează „destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet”.

„Începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile”, transmite DIICOT.

De asemenea, procurorii susţin că o parte din lemnul exportat a fost tăiat ilegal. Şi pentru ca totul să meragă bine, suspecţii erau ajutaţi şi de funcţionari publici.

LĂSAȚI UN MESAJ