27.2 C
Timișoara
sâmbătă 15 iunie 2024

Prefectul Mihai Ritivoiu anunță schimbări majore la centrele de permanență din Timiș

Potrivit prefectului, situațiile descoperite la multe din centrele de permanență au fost șocante.

Despre ce este vorba, aflăm din postarea lui Mihai Ritivoiu pe o rețea socială:

„Mihai Ritivoiu, Prefect de Timiș: „Eficientizăm activitatea centrelor de permanență din Timiş şi economisim 12 milioane de lei anual

În luna aprilie am demarat o amplă acțiune referitoare la reformarea centrelor de permanență din județul Timiş. Am dispus un control extins, cu rezultante şocante:

-Timişul avea 47 de centre de permanență, față de 355 în restul țării. De trei ori mai multe decât în rest (1 centru la 14.500 locuitori, față de 55.000 locuitori, cât este media în restul ťării). Clujul avea 4 centre de permanență față de cele 47 ale noastre

👉 Existau 17 centre în Timișoara, 4 în Lugoj, unele la 500 metri distanță, în condițiile în care menirea acestora era destinată zonei rurale. Centrul de permanență al unei comune periurbane se afla în Timișoara.

👉 Centrele au fost înființate haotic. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în comune vecine, la 4 km distanță. Într-o comună erau două centre de permanență, dintre care unul deservea un sat al unei alte comune!

👉 Existau centre cu o medie de 3-4 pacienți pe zi. Centrele nu sunt plătite la număr de pacienți. Ai, nu ai treabă, stai și banul vine.

👉 Prejudiciul în urma controlului a fost stabilit la 1.372.000 lei. Un centru din zona rurală nu a putut justifica 110.000 din cei 112.000 lei primiți.

👉 Centrele de permanență din Timiș au costat în fiecare an bugetul o sumă de aproximativ 22.500.000 lei. Un centru ne costă 480.000 lei în fiecare an.

 

În iulie, după finalizarea controlului, am dispus o analiză strictă a activității acestora. Am facut drumuri la Ministerul Sănătății, am discutat la concret pe subiect și cu domnul Ministru Rafila.

Azi pot să anunț măsurile privind reformarea activității centrelor de permanență din județul Timiș:

👉 din totalul de 47 de centre, 12 au fost reorganizate, 10 sunt in curs de organizare (stabilim în următoarele zile dacă își mențin activitatea sau nu, funcție de clarificările pe care le vor aduce), iar 25 se desființează începand cu 01 decembrie

👉 în Timișoara se desființează 11 centre și rămân 6; în Lugoj se desființează 3 centre și rămâne 1.

👉 Analizăm deschiderea de noi centre în zonele izolate. Estul județului nu are niciun centru de permanență. Primul probabil că va fi deschis în comuna Nădrag, care ne-a facut deja o solicitare în acest sens”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :