9.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Poșta Română extinde la nivel național sistemul STEP HEAR în 47 de oficii poștale | FOTO-VIDEO

Vineri 16 februarie la sediul din centru al Oficiului Poștal Timișoara 1 (Poșta Mare după cum o cunosc timișorenii) a fost instalat un sistem deosebit de performant ce vine în ajutorul persoanelor ce au anumite dizabilități. De acum chiar și persoanele cu deficiențe de vedere pot să se descurce singure în incinta poștei.

Conducerea sucursalei Timișoara, Adrian Lulciuc și Nicolaie Avram au făcut o demonstrația în fața celor interesați de funcționare a sistemului.

Mai trebuie menționat că cei ce au anumite probleme de auz au de mai mult timp la dispoziție în cadrul Oficiului numărul 1, un aparat cu care pot amplifica sunetul. Astfel se pot face mai ușor înțeleși și interacționează cu lucrătorii de la ghișee.

Poșta Română a inaugurat astăzi, și în alte 45 de oficii poștale din toată țara, sistemul STEP HEAR dedicat nevăzătorilor și persoanelor cu deficiență de vedere care îi ajută să acceseze serviciile poștale fără a avea nevoie de un însoțitor. Astfel, extindem la nivel național proiectul pilot al sistemului STEP HEAR, inițiat anul trecut la Oficiul Poștal nr. 39 din București, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România.

La ora actuală, în România, sunt aproximativ 90.000 de persoane cu deficiențe de vedere și nevăzătoare. Un număr semnificativ dintre aceștia fac parte din cei aproximativ 8 milioane de clienți, fiecare dintre ei fiind important pentru Poșta Română.
Prin tehnologia implementată în cele 47 de oficii poștale, Poșta Română este una dintre puținele companii care oferă posibilitatea clienților cu aceste deficiențe să beneficieze de facilitățile care oferă un grad crescut de independență privind accesul la serviciile poștale.
„Ne menținem angajamentul față de comunitatea noastră, așa cum am făcut timp de 162 de ani. De această dată, procesul de digitalizare al Poștei Române se concentrează pe oferirea beneficiilor către o categorie vulnerabilă, facilitându-le viața și contribuind la creșterea mobilității lor. Extinderea sistemului STEP HEAR la nivel național reprezintă unul dintre proiectele realizate prin intermediul structurii Responsabilitate Socială, prioritizând astfel accesibilitatea serviciilor noastre către toți cetățenii”, a subliniat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale „Poșta Română”.

,,Începând de astăzi, Sistemul STEP HEAR este prezent la nivel național în 47 de oficii poștale, în fiecare municipiu reședință de județ, fiind o tehnologie de care vor benefecia câteva mii de oameni cu deficiențe de vedere. Poșta Română este, la ora actuală, singura instituție care a gândit această accesibilizare la un nivel atât de amplu. Îi suntem recunoscători și ne dorim ca și celelalte instituții să urmeze acest exemplu”, a declarat Tudorel Tupiluşi, președinte Asociația Nevăzătorilor din România.

Compania Națională ,,Poșta Română” este operatorul naţional în domeniul serviciilor poştale, furnizor unic de serviciu universal în orice punct de pe teritoriul României şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de  Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării  (93,52% din pachetul de acţiuni) şi  Fondul Proprietatea  (6,48% din pachetul de acţiuni).
Pe data de 13 aprilie 2023, Compania Națională ,,Poșta Română”, în cadrul unui proiect pilot de sprijin al clienților nevăzători, a adaptat primul oficiu poștal astfel încât, atunci când o persoană cu deficiențe de vedere îi trece pragul, să obțină cu ușurință informațiile necesare deplasării în interiorul oficiului și accesării serviciilor poștale, fără a avea nevoie de un însoțitor.

Sistemul Step-Hear constă într-o aplicație care se descarcă gratuit de pe AppStore și Google Play în telefonul mobil și care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalați în oficiul poștal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat care conține toate informațiile necesare deplasării și accesibilității clienților. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poștale, doar folosind această aplicație.

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 33 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 35.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării.
Asociația Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale deficienților de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității.

De peste şase decenii, Asociația Nevăzătorilor din România oferă deficienților de vedere servicii și programe socio-profesionale, cultural-educaționale, de sport și timp liber.

Alte subiecte :

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Zboruri accesibile pentru evadări rapide

Dacă te afli în căutarea unei modalități rapide și accesibile de evadare, alegerea perfectă poate fi reprezentată de zbor. Îți poți satisface astfel dorința...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :