Portugalia e regina Europei! Franța încheie în lacrimi Euro-2016

415

Portugalia a răsturnat pronosticurile și a câștigat primul său titlu de campioană a Europei la fotbal! Lusitanii au învins marea favorită Franța în finala de la Euro-2016 de la Paris cu 1-0, chiar și fără super vedeta Cristiano Ronaldo în teren.

Luată peste picior de specialiștii din Europa ori de proprii suporteri pentru parcursul modest la Euro-2016, naționala Portugaliei a devenit campioana ”bătrânului continent”, în premieră. Încet și cu destul noroc, echipa construită în jurul lui Cristiano Ronaldo și-a făcut loc spre fazele superioare ale competiției. Până în semifinale nu reușise să câștige niciun meci în 90 de minute și nimeni nu îi acorda vreo șansă în finala cu gazda Franța.

Iar lucrurile păreau imposibile după ce vedeta lusitanilor a ieșit în lacrimi din teren în minutul 25. Pentru Cristiano Ronaldo finala era gata, iar misiunea francezilor părea infinit mai simplă. Numai că selecționata lui Fernando Santos a arătat determinare, dăruire și organizare, atuuri cu care au răpus marea favorită.

O finală echilibrată în care nimeni nu a vrut să riște și a adus spectacolul cu pipeta în prima repriză. Lusitanii au scuza că au rămas fără Cristiano Ronaldo, accidentat la jumătatea primei reprize. Finalistele s-au mai dezmorțit după pauză și situațiile de poartă au început să apară. Lloris și Patricio și-au făcut datoria între buturi și au păstrat tabela intactă. Totul putea să se încheie așa cum întreaga Franță dorea, cu victoria gazdelor dacă Gignac nu nimerea bara porții adverse în penultimul minut.

Prelungirile au schimbat fața finalei și Portugalia s-a dovedit echipa mai proaspătă și mai determinată. Eder a dat lovitura de grație în minutul 109 după ce bara lui Raphael țintise bara transversală a francezilor un minut mai devreme. Final 1-0 pentru Portugalia care

Ediția cu numărul 15 a turneului final de Campionat European a avut destule surprize. Islanda, Țara Galilor au impresionat la debutul lor la un turneu final. Galezii au ajuns până în semifinalele turneului cu o echipă creată în jurul super vedetei Gareth Bale. Toată lumea s-a îndrăgostit însă de naționala islandei. O națională mică cât populația unei insule rătăcite în nordul Oceanului Atlantic. O națională harnică și inimoasă care a trimis-o acasă pe titrata Anglie în optimi și care a pierdut cu demnitate în sferturi contra Franței.

La polul opus, Spania, Anglia, Rusia sau Suedia pot fi catalogate drept dezamăgirile turneului. Cu jucători foarte bine cotați, aceste naționale sau oprit mult mai devreme decât era de așteptat. Rușii și suedezii nu au ieșit din grupe, în timp ce Spania și Anglia s-au predat la primul duel eliminatoriu.

România, la coada clasamentului

Euro-2016 nu a fost turneul prin care fotbalul românesc visa să reintre în prim plan. Calificată după ani buni la turneul final, naționala tricoloră s-a târât prin meciurile din grupă. Selecționata condusă de Anghel Iordănescu a încheiat pe ultimul loc o grupă în care, cel puțin pe hârtie, pornea cu șanse de a prinde optimile de finală.

Cu un joc învechit și bazat pe defensivă dar mai ales cu niște pioni modești în teren, România a adunat un singur punct în cele trei jocuri. Tricolorii au început promițător și s-au înclinat greu în fața Franței, scor 1-2, pentru ca în meciul doi să smulgă un 1-1 Elveției. Toate speranțele s-au năruit la meciul de adio, unul pierdut cu 0-1 în fața Albaniei. Cu siguranță cel mai rușinos rezultat al naționalei la Euro.

Într-un clasament general al turneului din Franța, România s-a clasat pe locul 20. Mult, puțin? Conform cu așteptările ar spune unii specialiști dacă privim lista valorilor loturilor. Cotată cu o cotă de piață de 56 de milioane de euro, naționala tricolorilor a ocupat poziția a 20-a între echipele prezente la turneul final.

LĂSAȚI UN MESAJ