Poate Sorin Grindeanu asigura transferul de putere în PSD?

1754

Până la această oră Sorin Grindeanu a demonstrat deja că a putut face un transfer de putere, este vorba despre PSD Timiș, acolo unde a reușit să aducă din nou la conducerea PSD Timiș grupul de interese Ilie Sârbu-Ponta, după ce baronul Titu Bojin s-a trezit cu un dosar penal.

Tot mai mulți comentatori ai vieții politice spun că tocmai un astfel de transfer se pregătește și la nivel central, atât în ceea ce privește conducerea PSD cât  și readucerea aceluiași grup de interese Ilie Sârbu-Victor Ponta la guvernare.

Istoria lui Sorin Grindeanu începe în anii 70, la Caransebeș

PSD-nicolae grindeanuA fost momentul de întâlnire dintre directorul Seminarului Teologic din Caransebeș, preotul Ilie Sârbu, cu profesorul școlii oarecum înfrățite, Liceul Pedagogic Caransebeș, Nicolae Grindeanu. Cei doi leagă o prietenie care nu a fost dezlegată nici acum. Și tot pe atunci se nășteau Sorin Grindeanu și Silviu Hurduzeu, cei care, împreună cu Daciana Sârbu și Victor Ponta, vor duce prietenia mai departe.

Sorin Grindeanu își face studiile generale și liceale la Caransebeș unde este coleg cu Silviu Hurduzeu, viitorul președinte la TSD Caraș-Severin. Tot aici are prima inițiativă privată în 2001 când, împreună cu colegul său de clasă Sebastian Vasile Albulescu cumpără societatea SmartNet, căreia îi mută sediul pe Str. CD Loga Nr 23, locație pe care Google Maps localizează Colegiul Pedagogic dar care era, probabil, chiar vis-a-vis de această clădire.

PSD-3Încă din facultate, Sorin Grindeanu, Silviu Hurduzeu și Daciana Ponta decid, în anul 1996, să se înscrie în PDSR, actualul PSD.

În 2003, Victor Ponta devine președinte al TSD iar viitoarea sa soție, Daciana Sârbu, secretarul TSD. Este și momentul în care amicii Silviu Hurduzeu și Sorin Grindeanu ajung și ei la conducerea TSD Caraș-Severin respectiv TSD Timiș, între cei patru realizându-se o puternică prietenie ce o continua practic pe cea dintre Ilie Sârbu și Nicolae Grindeanu.

Ajuns premier, Victor Ponta are grijă ca Silviu Hurduzeu să fie numit prefect de Caraș-Severin deși presa îl anunța favorit pe Ion Dragomir. Nu la fel a putut proceda și cu Grindeanu care era deja viceprimar al Timișoarei, însă situația se schimbă odată cu retragerea PNL de la guvernare, Sorin Grindeanu fiind numit ministru pentru societatea informatică iar Silviu Hurduzeu secretar de stat la același minister.

Ilie Sârbu spre Sorin Grindeanu via Titu Bojin

Cu ginerele ajuns premier, Ilie Sârbu predă ștafeta PSD Timiș către Titu Bojin, viitorul președinte al Consiliului Județean Timiș, dar cu care nu lucrează foarte bine.

bojin-sarbu-grindeanu

Disensiunile par a fi fost generate tocmai de disputele din Caraș-Severin, acolo unde Ilie Sârbu avea doi favoriți: pe Ion Mocioalcă și pe Mihai Stepanescu. Relațiile cu Mocioalcă s-au născut la Caransebeș, acolo unde Ilie Sârbu și Nicolae Grindeanu și-au găsit un aliat în omul de încredere al lui Pavel Bălan care, ulterior, ajunge chiar șeful PSD Caraș-Severin.

Episodul Mocioalcă

Caraş-Severinul nu a stat deloc rău la capitolul baroni locali, aproape fiecare partid având cel puţin un asemenea personaj în judeţ. Mai trebuie spus că principiul pe care activează baronii locali de Caraş-Severin este principiul naş-fin.  Pornind de la acest principiu, Ion Mocioalcă este, practic, finul lui Victor Ponta, asta după ce fiica sa a fost năşită la cununie chiar de premier. De altfel, și la această oră, deputatul Ion Mocioalcă este şi cel mai activ baron local al judeţului, el făcând practic toate numirile importante în judeţ, din funcţia de preşedinte al PSD Caraş-Severin.

PSD-sarbu-mocioalca

Nici la Bucureşti nu stă rău, Ion Mocioalcă nefiind un simplu deputat, ci preşedtintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor între 2012-2016 și secretar al comisiei în acest mandat. Ascensiunea sa politică se datorează unui alt fost baron al Caraş-Severinului, fostul prefect PSD Gheorghe Pavel Bălan, care l-a propulsat în cariera politică.

Apropierea de Ilie Sârbu dar şi „înrudirea spirituală“ cu premierul Victor Ponta au făcut din Ion Mocioalcă unul dintre vicepreşedinţii importanţi ai PSD la nivel naţional. Aparent destul de liniştit în perioada USL, imediat după instituirea Guvernului Ponta 3, Mocioalcă a continuat să elimine toţi oamenii apropiaţi lui Sorin Frunzăverde. Primul eliminat a fost subprefectul liberal Ioan Anton Paulescu, a urmat inspectorul şcolar general Paul Şuşoi, care a fost înlocuit cu un important lider PSD, Nicolae Grindeanu!

Un puternic scandal a fost declanşat chiar şi pe vremea USL, odată cu vizita ministrului Niţă la Reşiţa, când Mocioalcă s-a opus vehement numirii lui Doru Cozma la şefia Finanţelor din Caraş-Severin, numire pe care a reuşit să o amâne şi să aducă la şefia Fiscului un specialist de la ANAF. Asta după ce ANAF s-a retras din procesul de faliment al firmei lui Sorin Grindeanu, SC Smartnet SRL, care în 2010 intrase în insolvență. Procesul fusese declanșat chiar de DGFP Caraș-Severin și cerea atragerea răspunderii administratorului acesteia, Sorin Grindeanu, în procesul de faliment, răspundere care nu a mai avut loc după ce DGFP Caraș-Severin a transmis Curții de Apel Timișoara „renunțarea creditoarei la judecata recursului”.

Potrivit declarației sale de avere, Ion Mocioalcă împrumută în nume personal SC Raisa COM cu aproape 300.000 de lei, o companie din Alexandria, Teleorman, care este radiată de la Registrul Comerțului de ani buni.

Episodul 2015

PSD-1Definitoriu pentru tabăra Grindeanu este anul 2015, an în care au fost alegeri la PSD Timiș, alegeri coordonate de Ion Mocioalcă, vicepreședinte pentru zona de Vest a PSD. Acesta s-a asigurat că Titu Bojin se mulțumește cu UNPR și că Sorin Grindeanu va fi ales lider al filialei. „Sunt sigur că îl așteptau cu toții pe Victor Ponta. Din motive obiective, Victor Ponta nu a fost aici. Având în vedere prietenia cu Sorin Grindeanu și ceea ce simte Victor Ponta pentru filiala de Timiș, eu vă asigur că l-ar fi adus aici chiar și cu piciorul în ghips, dar, din păcate, nu este în țară așa că nu l-am avut pe Victor Ponta”, a declarat Mocioalcă pentru debanat.ro.

Dar dorul lui Mocioalcă nu era după Ponta, nașul fiicei sale, ci după adevăratul lider: „Vă spun o parte sentimentală a mea. Eu am altă prietenie, cea cu Ilie Sârbu, și regret că nu a fost astăzi aici. Ilie Sârbu a făcut foarte multe pentru Timiș, foarte multe pentru organizația PSD Timiș și, dacă ar fi fost aici, poate ar fi fost o pată de culoare în plus la această conferință, la care noi am scos tot ceea ce am putut să scoatem”, a conchis Ion Mocioalcă.

PSD-mocioalca-pontaAjuns premier al României, Sorin Grindeanu a debutat ca un membru de partid fidel președintelui Liviu Dragnea dar, pe măsură ce lunile de guvernare trec și premierul se distanțează de Liviu Dragnea, își aduce bănățeni în Guvern, se delimitează de Olguța Vasilescu și lasă de înțeles că remanierea Guvernului o face premierul, nu șeful partidului.

La rândul său, Mocioalcă continuă să-și exprime susținerea pentru Victor Ponta și Sorin Grindeanu, dar rostește extrem de rar numele lui Liviu Dragnea. La fel ca și Silviu Hurduzeu, acum președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin care, la fel, declară că susține fără preget guvernul Grindeanu dar se dezice prin omisiune de ordonanța 13. În timp ce gruparea Dragnea se erodează tot mai mult, echipa Grindeanu ține tot mai aproape de Ponta și Sârbu, strângând rândurile și fiind deja pregătiți să preia și conducerea partidului, după ce guvernarea o au asigurată.

PSD-mocioalca-grindeanu-hurduzeu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.