Eco Timiș schimbă turismul la granița cu Serbia. Se pregătește și o regată nautică. Video

494

Un program transfrontalier menit să revigoreze drumețiile pe uscat, dar și pe apă, pe râul Timiș, a adus laolaltă parteneri de la noi din țară, dar și din Serbia. Împreună au scris un program și au accesat fonduri europene pentru a dota comunitățile de pe malul Timișului cu facilități pentru turism.

Partea română, reprezentată prin Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul nostru alături de partenerii săi, Asociația Miltonia Timișoara au reușit deja să achiziționeze până acum:
– 12 canoe moderne cu toate accesoriile necesare (cum ar fi vestele de salvare pentru ce ce nu știu prea bine să înoate)
– 30 de biciclete (atât de copii cât și de adulți).

Acestea vor fi încredințate primăriilor de pe malul Timișului și vor putea fi folosite în mod gratuit de cei ce se încumetă la excursii în acest areal mirific de luncă. În luna februarie va mai fi achiziționată o navă de tip catamaran pentru excursii pe luciul de apă al lacului Surduc. Din martie și aprilie va urma o nouă etapă ce constă în instalarea de mobilier urban în cele mai importante locuri de lângă ape. Acestea sunt băncuțe, umbrare, indicatoare cu date de orientare și hărți.

Și partea sârbă stă destul de bine. La vecini, nava este deja în funcțiune. Dată fiind adâncimea mai mare a Timișului de la Jaša Tomić până la vărsarea în Dunăre, lângă Pancevo, nava va circula pe râu cu turiști. Aceste nave se înscriu în tendința ecologică și sunt propulsate cu motoare electrice pentru a reduce la minim impactul asupra naturii. Urmează ca și ei să mai cumpere un număr de 20 de biciclete și de 8 canoe.

Pentru luna mai se anunță un mare spectacol nautic ce va consta într-o regată de cinci zile. Două pe teritoriul românesc și alte două pe teritoriul vecin. O zi va fi alocată trecerii frontierei.

Din luna iunie 2019, pe râul Timiș și în valea acestuia, de o parte și de alta a graniței cu Republica Serbia, turiștii se vor putea bucura de facilități de petrecere a timpului și de turism oferite prin intermediul proiectului european Eco Timiș – un nou produs turistic. Mai precis, turiștii din Timiș vor avea la dispoziție hidrobiciclete, canoe și un catamaran cu care vor putea descoperi obiective turistice din județ, vor putea admira păsări în Rezervația Satchinez și în Padurea Macedonia, unde vor fi amplasate două observatoare, iar în Valea Timișului vor putea face drumeții și plimbări cu bicicletele având ocazia să facă popas în locuri amenjate și marcate, în care vor fi amplasate bănci și umbrare, coșuri de gunoi și indicatoare pe trasee promovate prin intermediul mai multor materiale informative de tipul hărților.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în judetul Timiș alături de partenerii săi, Asociația Miltonia Timișoara, Centrul  de voluntariat și mișcarea pentru protecția naturii, Pancevo și Camera Regională de Comerț Pancevo, Serbia se află în ultima etapă de implementare a proiectului european RORS-39, Eco Timiș – un nou produs turistic, proiect care se derulează în oglindă în țara vecină și care își propune să schimbe configurația turismului de o parte și de alta a graniței cu Serbia.

Înaintea de încheierea proiectului, partenerii vor organiza regate și tururi de promovare a traseelor și activităților din proiect astfel încât ele să fie cunoscute de turiști, iar APDT Timiș va promova proiectul și prin intermediul aplicației Discover Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.