Piaţa Libertăţii din Timişoara, sub ocupaţia poeziei. VIDEO

1988

Piaţa Libertăţii din Timişoara a fost acaparată, joi, 19 mai, ora 12,00, de poezie. Un inedit act cultural purtând amprenta Bibliotecii Judeţene Timiş şi a directorului acesteia, Tudor Creţu, şi-a propus să sdune în centrul Timişoarei peste 1.000 de oameni, care au citit poezie aşezaţi pe pavajul concentric al Pieţei Libertăţii. Organizatorii estimează că au fost prezenţi în jur de 1.100 de participanţi.

Evenimentul, denumit “Concentrica”, s-a dorit cel mai mare spectacol de lectură publică din România. Organizatorii au invitat peste o mie de cititori şi cititoare din categorii socio-profesionale dintre cele mai diverse: bibliotecari, elevi din întregul judeţ, persoane cu dizabilităţi, sportivi, jandarmi, ISU, reprezentanţi de la Penitenciarul Timişoara şi de la multe alte instituţii, care au citit pe rând câte un text dintr-un volum (“Caseta cu şerpi”) scris de un mare poet român născut în Banat, Petre Stoica, iar întregul s-a conturat ca un text literar citit de peste 1.000 de voci. A fost şi un omagiu adus mareului scriitor şi traducător, care de altfel a şi dat numele unei săli de lectură a Bibliotecii Judeţene Timiş “Sorin Titel”.

“Concentrica” înseamnă debutul unei serii de spectacole de lectură care vizează o punere în valoare a locurilor de referinţă ale oraşului, dar şi a literaturii române, în speţă a poeziei. Este încă un act cultural inedit, din seria celor care îşi propun să aducă arta în stradă, printre oameni obişnuiţi, de obicei prea ocupaţi ca să mai găsească timp pentru lectură şi artă în general.

La “Concentrica” au fost prezente importante persponalităţi culturale, printre care poeta Nora Iuga, Claudia Şerbănuţă (directorul Bibliotecii Naţionale Bucureşti), Călin Vlasie, Eli Bădică şi alţii. Dintre cele locale au fost: Nicolae Robu, Marian Constantin Vasile, Adrian Negoiţă, Adela Popescu, Zaharia Pereş şi alţii.

Cornel Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ