Pesta porcină africană a ajuns la granița României!

194

”Am întocmit o informare privind evoluția acestei boli, de care am vorbit și în anul 2015. Ca urmare a ultimelor evoluții, din păcate, boala s-a apropiat foarte mult de granița țării noastre. Pesta porcină africană a ajuns chiar la frontiera de est a țării. Boala presupune restricții foarte mari în ceea ce privește comerțul cu animale și cu produse primite de acest tip. A fost necesar să înecepem să luăm măsuri de prevenire asupra bolii”, declară Adrian Popa, directorul D.S.V.A Timiș

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat în 12 septembrie ultimele evoluții ale pestei porcine africane. Astfel, la cazurile de îmbolnăvire ale porcinelor domestice și sălbatice, apărute în ultimul an în zonele centrale și sudice ale Ucrainei, se adaugă două noi focare de boală. Focarele pestei porcine au fost depistate în data de 5 octombrie 2016, în localitatea Primorse, pe brațul Chilia, malul stâng, al Ucrainei. Exploatația de mari dimensiuni a numărat 2.000 de capete porcine, respectiv 31 de porcine găsite într-o gospodărie. Totodată, au apărut două focare de pestă porcină africană în Republica Moldova, în două localități. În localitatea Moșana, într-o gospodăre, au fost găsite 10 porcine afectate de această boală, iar în Cernoleuca, o gospodărie cu trei porcine afectat, aflate în zona de nord-vest a Republicii Moldova.

În urma anchetelor preliminarii s-a constatat că sursa ultimelor două focare reprezintă carne procurată de propietari din piețele Ucrainiene, din apropierea Nistrului. Boala cu origine africană a pătruns în Europa prin Georgia și Rusia. Pesta porcină africană a ajuns pe teritoriul Europei, în ultimii ani, din cauza resturilor alimentare. În țările afectate boala s-a extins la mistreți sau în exploatații cu porci domestici. Printre țările afectate se numără: Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia.

Pericolul apariției bolii într-un teritoriu rezidă pagubele economice majore, ce se crează atât prin moartea tuturor porcinelor afectate, cât și prin costurile măsurilor de combatere, ce implică uciderea tuturor porcinelor din focar. Porcinele trebuie omorâte indiferent de starea lor de sănătate, dacă sunt descoperite în focar. Totodată trebuie distruse toate furajele și materialele afectate. În același timp se iau măsuri de carantină și se interzice comerțul cu porcine vii și carne sau produse și subproduse din acestea, pe o perioadă lungă de timp.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a luat măsuri în ceea ce privește instruirea personalului propriu privind această boală. În această etapă se reevaluează resursele umane și materiale disponibile la nivelul instituției pentru situațiile de urgență, precum și la reactualizarea planului de măsuri de prevenire a apariției bolii pe teritoriul județului Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ