5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

PERICOL IMINENT! Risc de catastrofă lângă Moldova Nouă

O bombă cu ceas stă să explodeze, pe fundul Dunării la doar 300 de metri de Moldova Nouă, fără ca autoritățile să-i dea prea mare importanță. Este vorba despre scufundarea unei barje încărcate cu saci conținând îngrășăminte chimice, în urmă cu mai bine de un an. De atunci situația este neschimbată, în ciuda semnalelor de alarmă trase de mass-media. Ministerul Transporturilor ridică din umeri, la fel ca și autoritățile locale și județene din Caraș-Severin care motivează lipsa de reacție prin imposibilitatea de a interveni pentru că legea nu le-ar permite acest lucru.

Potrivit colegilor de la expessdebanat.ro, singura speranță rămâne ca sacii în care se află îngrășământul chimic să reziste cât mai mult timp sub apă. Analizele efectuate până în prezent nu arată niciun pericol. Numai că, dacă sacii încep să cedeze, am putea fi martorii celei mai mari catastrofe de până acum: o poluare de proporții nemaivăzute, care ar ucide fauna din Dunăre, afectând, implicit, și locuitorii de pe cursul său, în primul rând pe cei din Moldova Nouă.

Gheorghe Muntean, comisar șef la Garda de Mediu, Comisariatul Județean Caraș-Severin recunoaște pericolul „Bomba cu ceas din zona Moldova Nouă este acea barjă care conține niște îngrășăminte complexe. Cu cât trece mai mult timp, cu atât acei saci se pot deteriora și se pot sparge. Odată cu spargerea lor, se poate produce o poluare masivă care poate duce la o mortalitate piscicolă fără precedent în zona respectivă”.

Se pune problema aducerii unor instalații speciale de extragere a barjei, care stă pe fundul Dunării din luna februarie a anului trecut, tocmai de la Tulcea, Brăile sau Giurgiu, pentru că Moldova Nouă nu are stfele de utilaje. Costurile sunt însă foarte mari și nu se știe cine la va deconta. Asta în condițiile în care armatorul și-a recunoscut vina și a încasat banii de asigurare pe navă și pe încărcătură.

Sursa: expressdebanat.ro

Alte subiecte :

Conacul Mocioni: expoziție dedicată la Timișoara și artă stradală la Foeni

După trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Începând cu ziua de...

Parcarea multietajată în zona Gării de Nord

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat. Potrivit documentației,...

Citește și :