5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Pericol de inundaţii, din această seară, pentru vestul ţării. Vizate de avertizarea hidro, inclusiv Bega şi Timişul

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis luni un mesaj de avertizare hidrologică pentru râuri din vestul ţării. Pentru unele cursuri de apă a fost emis cod galben, pentru altele – cod portocaliu de inundaţii!

Sunt vizate inclusiv bazinele superioare ale râurilor Bega şi Timiş. Hidrologii precizează că se pot produce creşteri de debite şi niveluri, influenţate şi de evoluţia formaţiunilor de gheaţă, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale.

cod inhgaFenomenele se pot produce din această seară, de la ora 18, până miercuri, ora 6. În vizor sunt Bega, în amonte de staţia hidrologică Făget, Bistra şi alţi afluenţi ai Timişului superior aferenţi sectorului aval Teregova – amonte de Lugoj, din judeţele Caraş Severin şi Timiş. Aici a fost instituit cod galben, ceea ce presupune depăşirea cotelor de atenţie, risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, însă fără pagube semnificative.

Codul portocaliu (depăşirea cotelor de inundaţii, risc de viituri majore, cu revărsări importante) vizează râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare şi afluenţii săi de dreapta din judeţul Bistriţa Năsăud, Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău superior şi afluenţii săi din judeţele Sălaj şi Bihor, Someşul Mic bazin superior şi afluenţii săi din judeţul Cluj, Crişul Repede (judeţele Bihor şi Cluj), Crişul Negru – bazin superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Bihor şi Arad, Crişul Alb şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara şi Arad, Arieş – bazin superior şi afluenţii săi din judeţele Alba şi Cluj.

Alte subiecte :

Parcarea multietajată în zona Gării de Nord

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat. Potrivit documentației,...

Siguranța alimentelor și igiena produselor, întru-un seminar de informare organizat de CCIAT | FOTO-VIDEO

Pentru a avea un mediu de afaceri bine informat, la curent cu tot ce e bine de știut în domeniul legislației, Camera de...

Citește și :