PERFORMANȚĂ! Ioan Cojocari a jonglat cu împrumuturi de 500 de mii de euro către fiica sa în ultimii patru ani! Cum a reușit…

462

Cel mai longeviv secretar de primărie din țară, Ioan Cojocari, de la Primăria Timișoara, și-a pus haina de funcționar public în cui și a iesit la pensie.

După 24 de ani în care, cu semnătura sa de legalitate, și-a pus amprenta asupra transformării centrului Timișoarei într-un cartier de lux al baștanilor de mătase, Ioan Cojocari a reușit performanța de a ieși la pensie, liber, fără măcar o zi de arest preventiv.

O adevărată performanță edilitară, dacă ne gândim că unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, Nicușor Miuț, fostul director al Direcției Patrimoniu din Primăria Timișoara, se află după gratii, unde execută o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

Prima oară a ajuns în atenția DNA în urma cu câțiva ani, după ce un avocat care se profilase pe construirea de mansarde l-a reclamat că i-a cerut șpagă pentru a-i semna niște autorizații de construire.

Dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, unde un procuror abia venit în oraș, a și început urmărirea penală. “Este tânăr, fără experiență!”, a explodat Cojocari, când a aflat că este urmărit penal. Ulterior, dosarul a fost clasat, întrucât avocatul constructor, Teofil Drugarin, nu a reușit să-și dovedească acuzațiile.

De altfel, Ioan Cojocari a beneficiat, în ultima zi de lucru la DNA Timișoara a procurorului Florian Munteanu, în 2011, de o rezoluție de scoatere de sub urmărirea penală, într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu, pentru refuzul de a despăgubi moștenitorii unui teren pe care s-a construit Uzina de Apă, document pe care l-a tot fluturat ca un argument pentru corectitudinea sa.

Totuși, acel document de la prietenul său Florian Munteanu nu a mai avut nicio valoare în dosarul finanțării ilegale a echipei Poli Timișoara cu aproape 8 milioane de euro, unde a fost trimis în judecată, alături de fostul primar Gheorghe Ciuhandu și alți foști funcționari ai Primăriei Timișoara.

Priceput în tainele “alchimiei” edilitare, Ioan Cojocari a reușit performanța ca, în ultimii patru ani, să o împrumute pe fiica sa, Paula Cojocari, notar public, cu aproape 500.000 de euro, în timp ce salariile sale însumate au fost de doar 70.000 de euro.

Conform declarațiilor de avere, în 2012, 2013 și 2014, Ioan Cojocari a împrumutat-o pe Paula Cojocari cu câte 110.000 de euro, în timp ce în 2015 i-a virat în cont, tot ca împrumut, 160.000 de euro.

O taină financiară care nu a fost pătrunsă, încă, de procurorii anticorupție, în condițiile în care Ioan Cojocari este foarte greu de băgat în corzile justiției. Cu sigurantță are pregătire în tehnica autoprotecției și manipulării subconștientului colectiv, în condițiile în care, în perioada 1975-1976, a făcut armata la UM 0900 Grădiștea, județul Ilfov, care, în prezent, este unitate de instrucție a SRI, unde se organizează cursuri aprofundate pentru ofițerii de informații…

LĂSAȚI UN MESAJ