,, Pentru că nu au curajul să taie pensiile speciale, au început să discute despre tăierea curentului stradal” Acuzatii dure lansate de primarul Timișoarei la adresa guvernului PNL-PSD

148

Cu puțin timp în urmă, primarul Timișoarei a acuzat actuala putere că vrea să lase marile orașe în beznă, pentru a face economii bugetare.

Dominic Fritz crede că o Timișoara lăsată pradă întunericului, în anul capitalei culturale, va afecta grav interesele orașului, dar și imaginea de țară a României. Iată postarea acestuia:

„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale și au ajuns să taie curentul pe stradă.

Ordonanța de Urgență a Guvernului trecută ieri are consecințe catastrofale pentru multe orașe, dar mai ales pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023.

Concret, Guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu “bunuri și servicii” deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timișoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei.

Mulți cred că bunuri și servicii înseamnă pixuri și scaune pentru funcționari. Nimic mai fals. Bunuri și servicii înseamnă banii pentru iluminat public, pentru reparații drumuri, pentru finanțarea proiectelor culturale, pentru întreținerea spațiilor verzi sau factura la curățenia stradală.

În plină capitală culturală, suntem forțați nu doar să oprim o parte din finanțările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiți într-un oraș curat și îngrijit.

Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimțite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci “economia” de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%.

Cât de absurd e asta în contextul unei inflații de peste 15%? Cum să dăm mai puțini bani pentru drumuri și iluminat dacă facturile de fapt au crescut?

Bineînțeles că niciun leu din aceste “economii” nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Oricum putem să cheltuim doar din veniturile proprii, adică din taxele și impozitele locale și din impozitul pe veniturile muncite de timișoreni.

Cu această decizie am văzut un guvern ori inconștient, ori incompetent, ori iresponsabil, ori toate trei. Un guvern care crede că prostește populația cu o soluție miraculoasă care ar acoperi gaura de 20 de miliarde de la bugetul de stat, dar tot ce face este să arunce bugetele locale în haos”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ