Pe clădirea Operei din Timișoara Videomapping Performance de Maria Prymachenko

164

Ziua Independenței Ucrainei și, totodată, împlinirea a șase luni de la izbucnirea războiului sunt marcate printr-un spectacol de video mapping pe fațada Operei Naționale Române din Timișoara, un tribut adus artistei ucrainene Maria Prymachenko (1908-1997).

Asociația Prin Banat organizează miercuri, 24 august 2022, de la ora 20:00, în Piața Victoriei din Timișoara, evenimentul Sensitive Content / Videomapping Performance, în cadrul căruia este prezentată, în premieră la Timișoara, arta Mariei Prymachenko, una dintre cele mai reprezentative figuri ale artei naive din Ucraina.
În deschiderea evenimentului, de la ora 20:00, va concerta trupa timișoreană JazzyBIT, alături de artista Vanessa Serbul din Ucraina, iar de la ora 21:00, fațada Operei Naționale Române va găzdui o lume magică inspirată din lucrările Mariei Prymachenko.
Arta Mariei Prymachenko a devenit și mai apreciată la nivel internațional, după ce, în luna martie 2022, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina anunța că cel puțin 25 de lucrări ale artistei au ars într-un muzeu din localitatea Ivankiv, în urma bombardamentelor. Acest eveniment a generat imediat un val de reacții la nivel internațional, astfel că au existat zeci de inițiative prin care arta Mariei Prymachenko a fost reprodusă în diferite colțuri ale lumii, iar personajele ilustrate de artistă au fost adoptate imediat ca simboluri ale rezistenței și rezilienței.
Sensitive Content / Videomapping Performance se adresează tuturor celor pasionați de artă și noile media, promovând totodată întregul set de valori care definește orașul Timișoara: incluziunea, diversitatea culturală și toleranța, un spațiu multicultural intercultural, sigur, comun, al tuturor etniilor care conviețuiesc aici.
Sensitive Content / Videomapping Performance este un proiect al Asociației Prin Banat și face parte dintr-un program amplu de activități și evenimente desfășurate la Timișoara, care marchează atât Ziua Independenței Ucrainei (Ziua Ucrainei), cât și împlinirea a șase luni de la izbucnirea războiului.
Proiect finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Realizat cu sprijinul SAR Security.
Parteneri: Fundația Maria Prymachenko (Ucraina), Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Fundația Județeană de Tineret Timiș, Fundația Comunitară Timișoara, LOGS – Grup de Inițiative Sociale
Mai multe informații despre arta Mariei Prymachenko:
– https://news.artnet.com/art-world/maria-prymachenko-3-things-2083134
– https://www.wikiart.org/en/maria-primachenko

Despre Asociația Prin Banat
Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele:
identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.