Pe cine reprezintă statuia Regelui Mihai din Parcul Poporului?

972

Statuile , veșnica pată de neglijență pe obrazul administrației unui oraș cu pretenții europene. Dacă tindem spre statutul onorant de capitală culturală, parcă nu ar strica mai multă atenție la tot ce ține de acest domeniu.

statuie traian grozavescu_9Greu de egalat, tenorul de faimă internaţională Traian Grozăvescu a avut o tragică și meteorică trecere prin scena vieții. Deși era cunoscut pe marile scene de operă ale lumii, nu la fel de frumos s-a săvârșit din viață. A fost împușcat în ceafă cu un pistol, de propria lui soție, în locuința lor din Viena. A urmat un proces lung și încâlcit. Dar autoritățile austriece din 1927 nu au facut lumină în caz. Poate a fost un accident casnic, poate un moment de rătăcire mintală sau, de ce nu, chiar o crimă cu premeditare.

Nici in ziua de azi, după nouăzeci de ani misterul nu a fost dezlegat. A plecat, la doar 31 de ani, cel ce ar fi putut fi un star al operei internaționale. Acum odihnește în cimitirul din Lugojul natal.

Oricum pentru iubitorii bănățeni ai operei, el este încă un adevărat rege al cântului. Statuia ce aduce aminte de maestru este amplasată într-un loc destul de retas al Parcului Poporului. Aduce aminte este un fel de a spune. Doar cine cunoaște ițele poveștii poate să spună despre cine este vorba. Inscripția de pe soclu a dispărut de mult timp. Nimeni nu a catadixit să repare lucrurile. Nasul statuii este distrus intenționat cu un obiect greu, poate ciocan, poate o rangă, de ani de zile. Promisiuni au tot fost. Toţi cei care au o mică răspundere în municipiu varsă lacrimi de crocodil despre soarta grea și lipsa de bani. Între timp au mai căzut și bucăți din soclul operei de artă.

Un șugubăț, sau poate rău intenționat, a încercat să corecteze lucrurile și a scris sub bust ca ar fi Regele Mihai. Evident bătaia de joc este dublă și la adresa regelui și a tenorului.

Responsabili (oare chiar sunt responsabili?) de tot felul, susțin că nu știu nimic. Nu poate fi adevărat, situația nu e nici de azi nici de ieri. Este de mai mulți ani. Și nenumărate sesizari au fost făcute de cetățeni. Au scris și unele ziare din cînd în când. Poate dacă e an electoral, are o mică șansă bietul tenor, să aibă măcar o eternitate liniștită, dacă viața i-a fost tragică.

LĂSAȚI UN MESAJ