Paştele Blajinilor sau Ziua celor Adormiţi, în Cimitirul Eroilor din Timișoara. Foto-Video

330

Duminica ce urmează imediat după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Tomii, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor, un fel de „Pomenire a morţilor”.

Acest lucru se întâmplă în mai multe zone din ţară şi, în special în Banat, când credincioşii ortodocşi ies la cimitire şi depun ofrande pe morminte, bocesc morţii și împart pomeni. Este un prilej de comemorare a morţilor, în care familiile se reunesc la cimitir pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi spre o altă lume.

Unii cred că de Paştele Blajinilor, sufletele morţilor sunt libere şi vin să guste din mâncărurile pregătite special pentru ei şi apoi date de pomană.

Unul dintre importantele cimitire ale Timişoarei este şi Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Cu toate că astăzi, la ora amiezii, locul era cam pustiu, pe câteva cavouri erau întinse şervete pe care erau aşezate bucate, conform tradiției, dar nici un preot care să le sfințească.

În afara cerşetorilor şi a rromilor care să se bucure de pomana din cimitir, pe aici nu trecea nimeni. Lumea se plictisea aşteptând şi, nevăzând niciunde picior de preot, fiecare dintre cei veniți să aducă pomeni la cimitir, aprindeau o lumânare şi se întorceau spre casă, unii chiar vociferând.

Tradiția spune că de Pastele Blajinilor nu ai voie sa coci sau sa speli haine. Nici sa bati covoare nu este acceptat pentru că zgomotul facut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie. Oamenii împart pacheţele cu colăcei, ouă roşii, fructe, cozonac, câte un bănuţ mai mic de pomana sufletelor adormite, pentru copiii necăjiţi, şi câte unul mai mare celor în sutană, pentru a rosti câteva cuvinte despre sufletele morţilor. Trecuse bine de ora 13.00 când, prin cimitir, a apărut un preot. Ce păcat, dar Dumnezeu vede.

Hristos a înviat!

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ