Paradisul ghioceilor, locul minunat din vestul țării unde vestitorii primăverii se întind pe 10 hectare. Video

2510
Garden director Paul Moir at the Rococo Gardens in Painswick surrounded by the snow drops which have flowered a month late because of the snow, February 19 2009. The annual snowdrop crop at the 18th century Rococo Garden in Painswick, Gloucestershire, attracts thousands of visitors and boasts 30 different varieties of the white bloom.

Se numeşte simplu: Platoul Vârtoapelor. Nu este un obiectiv turistic neapărat, deşi ar putea concura cu multe alte puncte turistice din judeţul Hunedoara sau din ţară.

„Este paradisul ghioceilor, locul unde, an de an, la mijlocul lui martie, erup florile precum un vulcan”, descriu locul din comuna Orăştioara de Sus cei care au călcat pe acolo în anii trecuţi şi care îi invită pe iubitorii de frumos aflaţi în trecere, în martie, prin Hunedoara, să nu rateze să-l vadă.

Ghioceii, care se răspândesc pe 10 de hectare, nu sunt unii obişnuiţi, fac parte dintr-o specie periclitată. Localnicii le spun „ghiocei bogaţi”, denumirea lor latină fiind Leucojum vernum.

Forma rotunjoară seamănă mai mult cu cea a lăcrimioarelor, iar marginea petalelor este zimţată şi tivită cu un firicel verde. Un covor de aproape 10 hectare de flori acoperă pădurile din această zonă între 15 martie şi 5 aprilie, în funcţie de cât de timpurie este primăvara.

Cu ocazia venirii primăverii, toți iubitorii de natură sunt invitați la o ieșire în județul Hunedoara. Pe Facebook a fost creat evenimentul ”Iesire de o zi – Platoul Vartoapelor – 10 ha de ghiocei” , organizat pe data de 24 martie.

”Ne vom încarcă fizic și spiritual în locurile pe care le vom vizita. Va fi o ieșire activă. La Orăștioara vom vizita Platoul Vârtoapelor sau „Dumbrava minunată„ a dacilor din Munții Orăștiei. Sunt 10 hectare de ghiocei, 10 hectare de alb și verde, un loc cu totul special, nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Este acel tărâm descris, parcă de Ispirescu al tineretii făra batraneţe şi al vieţii fără de moarte”, scriu organizatorii evenimentului.

sursa: one.ro

foto: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.