Ordonanța care anulează virarea a peste 270 de milioane de euro în bugetul Sănătății. Banii se duc direct în ”gaura neagră”

1199

​Bugetul sănătății din România, cel mai mic din Uniunea Europeană, va pierde, în 2019, aproximativ 1,3 miliarde de lei (echivalentul a peste 270 de milioane de euro) ce proveneau anual din taxa pe viciu și se vărsau automat, potrivit legii, în bugetul Ministerului Sănătății. Contactată de HotNews.ro, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele acestei măsuri. 270 de milioane de euro înseamnă, spre exemplu, de 17 ori mai mult decât costă primul spital de oncologie pediatrică din România, construit în curtea spitalului Marie Curie din București de ONG-ul Dăruiește Viață, din donații și sponsorizări.

Concret, Ordonanţa de Urgenţă privind introducerea unor noi taxe, adoptată de Guvern în ședința de vineri seară, prevede că încasările din taxa pe viciu nu mai merg în bugetul Ministerului Sănătății, așa cum prevedea legea până vineri, ci se vor vira integral la bugetul de stat, de unde nu mai există niciun fel de garanție că acești bani vor mai ajunge la sănătate.

Potrivit surselor HotNews.ro, Sorina Pintea este îngrijorată de efectele măsurii (despre care ar fi aflat, ea însăși, de pe o zi pe alta de la colegii de Guvern) și de cum va putea susține, în aceste condiții, cheltuielile ministerului pe care îl conduce, însă nu a avut niciun fel de poziție publică pe această temă. Mai mult, contactată de HotNews.ro după adoptarea Ordonanței de Urgență, Sorina Pintea a refuzat să facă vreun comentariu privind efectele pierderii a 270 de milioane de euro din bugetul ministerului pe care în conduce.

”Taxa pe viciu, echivalentul sumelor cu care s-ar putea construi 16 spitale, va trece din bugetul de venituri al Ministerului Sănătății în bugetul general al statului român, adică în ‘gaura neagră’!”, acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care s-a întâlnit vineri, înainte de adoptarea Ordonanței, cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în încercarea de a-l convinge să renunțe la măsura scoaterii taxei pe viciu de la bugetul Ministerului Sănătății. „Va ține de bunăvoința unui ministru sau a altuia” ca acești bani să ajungă din nou la sănătate, avertizează Emanuel Ungureanu.
Ca o comparație, spitalul de oncologie pediatrică construit de ONG-ul Dăruiește Viață în curtea spitalului Marie Curie din București, din bani proveniți din donații și sponsorizări, este estimat la aproximativ 16 milioane de euro, costuri totale, din care 10 milioane au fost deja strânși. 270 de milioane de euro, suma totală colectată în anul 2017 din taxa pe viciu, este echivalentul construirii a 17 astfel de spitale.
Citește mai mult pe hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ