Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera, în concert la Timișoara, în două reprezentații-eveniment

79

Orașele Timișoara și Gera au devenit  înfrățite în anul 1998, dar legăturile în plan politic, economic și cultural existau încă de la începutul anilor 70. Interacțiunea culturală a celor două orașe se îmbogățește în toamna lui 2019 cu încă o semnificație istorică importantă:
celebrarea a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. Atât pentru România, cât și pentru Germania de Est, acest eveniment a atras după sine modificări hotărâtoare în dezvoltarea politică a celor două țări.

Ce anume ar putea transmite mai bine mesajul de înțelegere și pace într-o Europă unită, decât un concert comun al Orchestrelor Filarmonice din Timișoara și Gera? Pe 29 octombrie, Filarmonica Banatul din Timișoara va fi oaspetele Orchestrei filarmonice Altenburg Gera. De la ora 19.00, la Sala Capitol a Filarmonicii de Stat „Banatul” din Timișoara, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera/ Germania va susține următorul program: Johannes Brahms (1833-1897): Concertul pentru pian nr. 1 în re minor op. 15 și Simfonia Nr. 1 în do minor op. 68. Pian: Bernd Glemser. Dirijor: Laurent Wagner.

Robert Schumann l-a lăudat într-un articol de ziar din anul 1853 pe Johannes Brahms, pe atunci un tânăr pianist și compozitor de numai 20 de ani – ca fiind un geniu muzical „cu chemare“. Cu acest gest, Schumann l-a ajutat pe Brahms să devină cunoscut, însă de atunci încolo, acesta s-a supus unei mari presiuni de a îndeplini așteptările lui Schumann. Iar astfel a început pentru el un drum lung spre obiectivul său muzical: compunerea unei simfonii.

Concertul pentru pian nr. 1 a avut premiera în 22 ianuarie 1859, la Hanovra, sub bagheta lui Joseph Joachim, avându-l la pian pe însuși Brahms, care după ani de zile de adaptare, modificare și armonizare a schițelor pentru această operă, a reușit să conceapă prima lucrare simfonică de dimensiuni mari.

După ce s-a luptat mai bine de 20 de ani cu compunerea unei simfonii, Simfonia Nr. 1, Johannes Brahms a reușit să o prezinte publicului în data de 4 noiembrie 1876, iar marele său țel, acela de a deveni un compozitor de simfonii de succes, a fost atins.

Concertul din data de 29 octombrie va fi precedat de un moment artistic oferit de Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara. Astfel, pe lângă programul pregătit de cele două filarmonici, sala Capitol va răsuna de compoziții semnate de Vasile Jianu, Petre Elinescu, Tiberiu Brediceanu și George Enescu.

În data de 1 noiembrie, ora 19.00, la Sala Capitol a Filarmonicii de Stat
”Banatul” din Timișoara va avea loc Concertul Orașelor Partenere. Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat Banatul vor interpreta Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler, cu participarea excepțională a Corului feminin al Filarmonicii Banatul Timişoara, a Corului de copii al Colegiului Naţional de Artă ”Ion Vidu” și a mezzosopranei: Aura Twarowska. Dirijor: Laurent Wagner

Simfonia nr. 3 a lui Gustav Mahler este o operă de dimensiuni monumentale. Mahler a început să lucreze la ea în anul 1892 și a finalizat-o după aproximativ patru ani. Două aspecte transpar foarte clar în această mare simfonie: cât de mult l-a inspirat pe Gustav Mahler peisajul alpin austriac și cât de mult a fost preocupat de întrebările filozofice asupra sensului vieții. Pentru Mahler, muzica a fost cu siguranță cea care a dat un sens vieții – și iubirea, care este până la urmă mesajul cel mai important al acestei simfonii.

Pentru concertele care vor avea loc în Timișoara, accesul este liber, iar invitațiile pentru acces se ridică de la casieria Filarmonicii de Stat ”Banatul”. Orarul casieriei este: luni, miercuri și vineri, între orele 10:00-14:00, marți și joi, între orele 14:00-19:00, cu o oră înaintea fiecărui concert sau recital, indiferent de ziua săptămânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.