Oportunităţi de colaborare cu BMW pentru firmele bănăţene. Care sunt domeniile în care caută parteneri concernul german?

254

Timișoara e zona care concentrează cele mai multe companii din domeniul automotive și IT, iar Reșița pare să fie, mai nou, în vizorul unor mari producători din zona energiilor regenerabile. În aceste condiții, Banatul ar putea intra în atenția concernului german BMW, care caută colaborări cu firme din România pe mai multe domenii.

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, a avut, vineri, la Munchen, o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost discutate stategia de dezvoltare a BMW Group şi posibilităţile de implicare a companiilor româneşti în implementarea acesteia.

„Producători de maşini cu tradiţie de peste 100 de ani în industrie, precum BMW, îşi caută noi parteneri, pe noi pieţe, companiile din România fiind vizate în context. Noua orientare a producţiei de maşini spre maşini electrificate, în concordanţă cu politică mondială de reducere a emisiilor de CO2, creează mult spaţiu de acţiune actorilor români atât din sectorul industrial, IT dar şi în cel de creare a infrastructurii necesare utilizării unor astfel de maşini”, a declarat ministrul Petrescu.

Oficialul român susţine că, „în urma întâlnirilor de la începutul acestui an de la Bucureşti, BMW a demarat un proiect de selecţie a companiilor de IT româneşti care vor produce software pentru grupul german”.

Ministerul arată că în cadrul discuţiilor a fost prezentată aria domeniilor în care pot fi dezvoltate proiecte de colaborare între concernul bavarez şi companiile din România, „în deplină concordanţă cu trendul global de dezvoltare în materie de conectivitate şi mobilitate, domenii în care evoluţia industriei telecomunicaţiilor, prin iminenta implementare a tehnologiei 5G, este esenţială pentru dezvoltarea industriei auto”.

BMW Group este recunoscut drept cel mai important jucător de pe piaţă românească pe segmentul autovehiculelor electrificate, una din două maşini electrice şi unul din trei vehicule plug-în hybrid vândute în 2016 în România fiind produse de grupul german, aminteşte Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Nu este pentru prima dată când BMW caută colaborări cu companii din România. Un oficial al producătorului german declara cu ceva timp în urmă că „sunt circa 50-60 de companii care furnizează, majoritatea indirect, piese pentru BMW. Avem mulţi furnizori în Timişoara, Sibiu, Braşov şi Bucureşti, însă nu toţi produc direct pentru BMW, ci pentru alte companii care lucreză cu noi”.

LĂSAȚI UN MESAJ