Opera Română Timişoara, pericol public! Proiectul de reabilitare, întârziat de avize

267

Opera Naţională Română din Timişoara devenit pericol public. În weekend au început să cadă bucăţi de pe faţadă. Travertinul nu mai rezistă, aşa că trecătorii trebuie să fie atenţi când se plimbă în Piaţa Victoriei.

Autorităţile locale şi conducerea Operei Timişoara au luat măsuri de punere în siguranţă a imobilului pentru a nu exista victime. S-a împrejmuit clădirea şi au fost date jos bucăţile de travertin desprinse.

Proiectul de reabilitare a faţadei, anunţat încă de anul trecut de Primăria Timişoara, nu poate începe din cauza avizelor speciale. Autorităţile spun că este nevoie de o expertiză specială aşteptată de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Expertiza materialelor care urmează să fie folosite şi modul de refacere a faţadei este în lucru la Universitatea Politehnica Timişoara de 3 săptămâni.

Culmea este că licitaţia a fost organizată, avem un constructor, dar el nu poate începe treaba din cauză că şefii de la Cultură aşteaptă mai multe date despre ce se va realiza acolo şi modul de lucru.

Lucrările de refacere a faţadei vor fi decontate din bugetul local şi au o valoare de 630.000 de lei. În cadrul Palatului Culturii activează atât Opera Naţională Timişoara, cât şi Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat.

Au trecut 85 de ani de când a fost reabilitată ultima dată faţada clădirii. Atunci a fost schimbat şi aspectul imobilului.

LĂSAȚI UN MESAJ