15.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Opera Română din Timișoara, un far luminos pentru arta cântului și a muzicii, la 70 de ani de la întemeiere…

Actul de întemeiere al Operei Române din Timișoara a fost decretul semnat de Regele Mihai I la 30 martie 1946, se spune pe siteul Operei Române din Timișoara.

Primul consiliu de administrație al Operei Române din Timișoara a cuprins personalitati marcante ale vremii respective: Aca de Barbu – director si regizor artistic, Traian Nicolau – director artistic, Mihai Bota – director administrativ, Gheorghe Marianciu – secretar studii muzicale, Gheorghe Pavel, Traian Mihailescu, Hermann Klee, Constantin Daminescu – dirijori, Mercedes Pavelici – maestru de balet, Ionica Mihai si Eugen Gropsianu – regizori.
Structura compartimentelor a fost urmatoarea: 45 de solisti vocali, 46 de instrumentisti, 60 de coristi, 19 balerini, 30 personal tehnic de scena, 8 corepetitori si 1 sufleur.

opera-romanaConstructia cladirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, constructori a numeroase săli de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa, și a fost terminată în 1875.
Două incendii de proporții au devastat clădirea.
Primul a avut loc țn 1880 și reconstrucția a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”.
Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii.
Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Spectacolul inaugural al Operei Romane din Timisoara a avut loc la 27 aprilie 1947, cu opera „Aida” de G. Verdi.
Pe scena, in fata publicului si a prim-ministrului de atunci, dr. Petru Groza, dar si prin megafoane, afara in Piata Operei, directorul Aca de Brabu adresa miilor de auditori, urmatoarele cuvinte:
”Iată visul nostru împlinit!
Se deschid porțile acestui așezământ de artă lirică, pentru a răspândi ca un far luminos arta cântului și a muzicii – citadela culturală într-o provincie atât de înfrățită cu muzica și poezia. În acest Banat, care prin tradițiile lui este îndreptățit a avea o operă proprie, aici, în țara cântului unde de veacuri răsuna melodiile duioase ale doinei românești”…

opera tmStagiunea Operei Romane din Timisoara se desfasoara pe o perioada de 10 luni prezentand 100 de spectacole la sediu si in strainatate, cu o frecventa de 8-10 spectacole pe luna, mai spune ort.ro.
Sala de spectacole dispune de 711 locuri, media de bilete vândute fiind de 450-500 de bilete pentru fiecare spectacol.

Demna de o premiera este evenimentul inregistrat la 23 iunie 1964 ca fiind PRIMA TRANSMISIUNE DE TELEVIZIUNE IN DIRECT A UNEI OPERE INTEGRALE, realizată de Radioteleviziunea Română de atunci, mai spune ort.ro.
Spectacolul difuzat a fost „Bal mascat” de G. Verdi cu urmatoarea distributie de exceptie: Nicolae Zaharia – Riccardo, Iuliu Mare – Renato, Marieta Grebenisan – Amelia, Mira Popescu – Ulrica, Elena Botez – Oscar, Mihail Gligor – Tom, Marius Sola – Sam, Mihail Dumitrescu – Silvano, Ioan Jung – Judecatorul, Dirijor: Mihai Beleancenco.
Au urmat nenumarate imprimari de radio si televiziune, precum si pe disc si CD.

În 17 decembrie 1989, reprezentatia operei Cavalleria Rusticana a fost suspendata, iar pe 20 decembrie, Timișoara se declara Primul Oraș Liber al României, înlocuind revolta poporului oprimat din Nabucco, spectacol aflat în acea zi pe afișe, când s-a mutat în strada.
Clădirea Operei Române din Timișoara a devenit astfel o imagine-simbol a libertății care a ajuns în toate colțurile lumii…

sursă&foto: ort.ro

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :