Opera din Timișoara pierde oameni ce au făcut istorie pe scenă

138

Zi tristă la Opera Națională din Timișoara. Colectivul Operei ne anunță cu mare tristețe că au pierdut doi din cei mai apreciați membri ce au trudit ca zeci de spectacole să apăară în fața publicului la superlativ.

Au plecat în altă lume Diana Brustur-Tatu și Vasile Hojda. Au activat timp de zeci de ani mai mult sau mai puțin cunoscuți. Modestia lor nu i-a scos în față prea mult deși ar fi meritat-o din plin.

Diana Brustur-Tatu a activat pe post de corist operă, iar Vasile Hojda în cadrul compartimentului soliști vocali. Au avut o intensă și bogată activitate, atât în țară, cât și în străinătate.

Diana Brustur-Tatu s-a născut la 28 ianuarie 1956 la Timișoara. În 9 octombrie, 1975, se angajează la Opera de Stat Timișoara pe post de corist operă, în cadrul compartimentului cor. A activat 40 de ani, până s-a pensionat, iar în toți acești ani, împreună cu ceilalți membrii ai colectivului artistic, a desfășurat o intensă și bogată activitate, atât în țară, cât și în străinătate în cadrul turneelor.

„Ataşată instituţiei şi intereselor acesteia, săritoare la nevoile colegilor BRUSTUR-TATU DIANA a fost îndrăgită şi apreciată de toţi cei care au cunoscut-o. Şi-a conservat prieteniile, dovedindu-se un om cald, prietenos şi înţelegător, care a ştiut să-şi respecte semenii şi să-i ajute la nevoie.Îi vom păstra cu toţii o caldă şi neştearsă amintire!”, arată colegii din Opera timișoreană.

Înmormântarea va avea loc marți, 7 septembrie, la ora 12, în Cimitirul din Calea Șagului – Timișoara, Capela 3.

Vasile Hojda s-a născut pe 16 aprilie, 1932, la Vișeu de Sus. S-a angajat la Opera Națională Română din Timișoara încă din 15 iunie, 1956 în cadrul compartimentului soliști vocali, unde a activat peste 40 de ani. În tot acest timp a interpretat majoritatea rolurilor principale de bariton din repertoriul de operă și operetă, atât în țară, cât și în străinătate. Printre acestea se numără: Figaro (Bărbierul din Sevilia), Contele Almaviva (Nunta lui Figaro), Contele de Luna (Trubadurul), Renato (Bal mascat), Don Carlo (Ernani), Alfio (Cavalleria rusticana), Amonasro (Aida), Silvio (Paiațe), Georges Germont (Traviata), Scarpia (Tosca), Nabucco (Nabucco), Escamilio (Carmen), Zurga (Pescuitorii de perle), Onegin (Evgheni OPegin), Barnaba (Gioconda), Sharpless (Madama Butterfly), Schaunard (Boema), Dr. Falke (Liliacul), Cascada (Văduva veselă), Colonelul Pickering (My Fair Lady), Feri bácsi (Silvia), Iotza (Contesa Maritza).

„Înzestrat cu calități actoricești și vocale alese, și-a dăruit scenei întreaga existență investind deopotrivă pasiune, sensibilitate, inteligență, respect și nelimitat devotament pentru idealul pe care l-a slujit cu credință (…) A trăit pe și pentru scena lirică și și-a făcut datoria cu mult entuziasm și profesionalitate, fiind apreciat de regizori, dirijori, colegi cât și de publicul care l-a admirat atât de mult”, spun cei ce l-au cunoscut cel mai bine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ