Omul liber Richard Matthew Stallman vine să vorbească despre libertatea calculatoarelor

223

În plină epocă a afacerilor cu orice preț, când se pomenește mai mult ca oricând de profit, bani, câștig și alte cuvinte aducătoare de portofele pline pentru unii, vine la noi cineva ce vrea să dărâme aceste concepte.
Totul costă mai mult sau mai puțin. Prețurile de cele mai multe ori nu au nimic în comun cu realitatea. În domeniul IT nu atât echipamentele costă enorm ci programele și consumabilele aferente. Au fost câțiva vizionari în ale calculatoarelor ce s-au răzvrătit împotriva acestui sistem. Dacă se dorește un acces facil la calculatoare, trebuie ca oricine să poate tasta fără a scoate averi din buzunar.

La noi în oraș vine să conferențieze un adevărat guru al informaticii și, în același timp, un susținător fără compromisuri al idei de programe fără bani. Richard Stallman este cunoscut în toată lumea ca un om liber ce dorește această libertate și în lumea calculatoarelor.

Universitatea Politehnica Timișoara, prin intermediul Departamentului de Calculatoare și Tehnologia Informației, în colaborare cu Fundația Ceata și evenimentul Coliberator 2017, organizează la Centrul de Conferințe al UPT, în sala „Auditorium”, conferința „Free Software and Your Freedom” susținută de legendarul Richard Stallman. Intrarea este deschisă tuturor celor interesați de domeniul IT.

Dr. Richard Stallman va vorbi despre scopul și filozofia mișcării Free Software, precum și despre istoria și dezvoltarea sistemului de operare GNU care în combinație cu nucleul Linux este utilizat astăzi de milioane de utilizatori din întreaga lume.

Dr. Richard Matthew Stallman, cunoscut frecvent și după inițialele sale „rms” este unul dintre cei mai proeminenți programatori și un activist pentru libertatea software. El militează pentru un mod de distribuire a programelor care să permită libertarea de utilizare, studiu, distribuire și modificare a acestora, denumite generic „software liber”. În 1983, Stallman a lasat Proiectul GNU pentru a crea un sistem de operare de tip Unix compus doar din software liber. Odată cu aceasta, a inițiat și Mișcarea pentru software liber (Free Sofware Movement – FSM), pe care apoi a sprijinit-o prin intermediul Fundației pentru software liber (Free Software Foundation – FSF), înființată în 1985. A fost arhitectul și organizatorul principal al proiectului GNU, dezvoltând un număr important de componente software utilizate pe scară largă în lume, printre care, GNU Compiler Collection (GCC), GNU Debugger (GDB) și editorul de text GNU Emacs. Dr. Richard Stallman a fost pionierul conceptului „copyleft”, utilizând principiile legale de copyright pentru a asigura dreptul de utilizare, modificare si distribuire a creatiilor de tip software liber.

Întâlnirea cu calculatoriștii români are loc miercuri, 11 octombrie, ora 12:00, la Centrul de Conferințe al UPT, în sala „Auditorium” a Universității Politehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ