Occidentalii ne promit investiţii de miliarde de euro! Care e preţul?

262

România este pe ultima sută de metri de a fi promovată la statutul de piață emergentă, o schimbare care va aduce fluxuri masive de capital în economia locală, au susținut reprezentanții pieței de capital prezenți la conferința „Piața de capital din România — Următoarele dezvoltări capitale”, eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB) și găzduit de Banca Națională a României (BNR). Miliarde de euro vor fi investite în România odată ce țara va fi promovată la statutul de piață emergentă, lucru care va avea un impact pozitiv major în economie.

„Piața de capital din România are acum șansa, poate pentru prima dată, să obțină rapid o victorie semnificativă deoarece intrarea în familia piețelor emergente este foarte aproape. Avem acest obiectiv strategic de atins: să ducem România la statutul de piață emergentă,” a spus directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

„Vom lupta metru cu metru ca să ne atingem acest obiectiv astfel încât piața de capital să devină o alternativă de finanțare a afacerilor din România. Anunțul FTSE Russell de acum câteva luni de includere în Watchlist pentru o potențială upgradare a reprezentat efortul a patru ani de zile. Este o competiție intensă pentru fonduri. Când România va fi upgradată vom avea acces la o dimensiune a fondurilor de circa 20-25 de ori mai mare”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Care e însă preţul?

Economistul-șef la BNR, Valentin Lazea, a explicat: „Listările unor companii private pe piața de capital nu sunt în măsură să asigure lichiditatea necesară pentru promovarea la statutul de piață emergentă. Este nevoie de companii de stat.”

„Ceea ce trebuie să înțeleagă politicienii din această țară este […] că nu fac nicio favoare. Atunci când listezi o companie pe bursă nu faci o favoare unor bancheri sau brokeri, faci o favoare țării tale. Atunci când crește bursa locală, crește și economia țării,” susține Attila Szalay-Berzeviczy, Head of Group Securities în cadrul Raiffeisen Bank International și fost președinte al Bursei de Valori din Budapesta.

„Trei companii îndeplinesc criteriile MSCI de upgrade la statutul de piață emergentă. Romgaz, OMV Petrom și Banca Transilvania îndeplinesc atât criteriile legate de free float, cât și de volumul de tranzacționare. Binențeles că listarea Hidroelectrica ar fi binevenită și ar face ca toate aceste criterii să fie mult mai ușor de îndeplinit,” a arătat Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul grupului Berenberg.

Investitorii care au cumpărat acțiuni la companiile care au oferit dividende au avut un motiv în plus să se bucure în 2016, când România a înregistrat cel mai mare nivel al dividendelor acordate la nivel internațional, un trend care se va menține în 2017, potrivit reprezentantului Berenberg. „Am realizat o analiză și, chiar și într-un scenariu conservator, câștigurile din dividende vor fi de peste 7% în 2017. Fondul Proprietatea va plăti dividende speciale în numerar, ceea ce înseamnă că anul acesta vor acorda dividende de două cifre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.