Oaspeți pe scena Capitol

259

Ediția a doua a Festivalului Internațional de Chitară Timișoara va debuta luni, 6 martie 2017, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara având, de-a lungul a 5 zile, recitaluri, cursuri de măiestrie, conferințe cu invitați din țară și străinătate.

Vineri, 10 martie, în aceeași locație, va avea loc concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul, avându-l la pupitru pe maestrul Gheorghe Costin și principali protagoniști pe chitariștii Costin Soare și Marco Tamayo, interpretând lucrări de Joaquin Rodrigo. Nume de răsunet ale chitarei clasice actuale vor susține recitaluri solistice și camerale, în atmosfera primăvăratecă a unei săptămâni ce se dorește a fi o sărbătoare a chitarei în orașul de pe Bega.

montesinos

ANABEL MONTESINOS, cea mai tânără câștigătoare a concursului Franciso Tarrega Guitar Competition din Spania, la doar 17 ani, este o proeminentă figură a chitarei clasice, recunoscută în întreaga lume. Câștigătoare a numeroase concursuri importante precum Michele Pittaluga din Alessandria – Italia și Andres Segovia în Spania, Anabel Montesinos a susținut concerte pe întreg mapamondul, făcându-și debutul la Carnegie Hall în anul 2011. A avut apariții multiple la Sala Ceaikovsky din Moscova, și a interpretat alături de orchestre filarmonice importante precum cea din Torino-Italia, Oulu-Finlanda, Havana-Cuba, Moscova- Rusia. A înregistrat pentru casa de discuri Naxos, iar primul său CD a fost ales ca și parte a programului muzical al zborurilor intercontinentale de către British Airways. A fost desemnată cetățean de onoare al orașului Solero-Italia.

Montesinos se regăsește printre tot mai numeroasele femei încununate de succes care au urmat o carieră ca și chitarist concertist. Luând Spania ca exemplu, Anabel pune aceasta pe seama evoluției societății, care a favorizat apariția tot mai multor femei concertiste. Într-un articol apărut în numărul de iarnă 2016 a revistei Classical Guitar ea mărturisește: “Mentalitatea era diferită în trecut” spune ea. “In Spania, femeia stătea acasă cu copiii și bărbatul muncea. Femeile nu puteau munci. Poate de aceea erau mai mulți bărbați pe câmp decât femei. Totul este mult mai liber acum.”

MARCO TAMAYO, chitarist cubanez cu cetățenie austriacă, de multe ori supranumit “Regele Chitarei” de către cotidianul de știri italian La Stampa, este câștigătorul unor impunătoare competiții. A susținut concerte alături de orchestre și dirijori de renume din întreaga lume, iar astăzi este o personalitate de marcă a chitarei clasice. Marco Tamayo este profesor la Universitatea de Arte Mozarteum din Salzburg/Austria și la Landeskonservatorium din Klagenfurt/Germania. Este deasemeni profesor invitat la Academia de Muzică din Gdansk, Polonia, și a fost profesor la Universitatea din Sydney, Australia. Cartea sa, intitulată “Principii esențiale ale interpretării la chitară clasică” a schimbat abordarea acestui instrument și a pedagogiei sale. Mulți dintre studenții săi au în prezent deja importante cariere muzicale internaționale. Pe lângă acestea, Marco Tamayo este director artistic la Michele Pittaluga International Competition în Alessandria, Italia. Este cetățean de onoare al orașelor Solero și Alessandria, din Italia.

Marco Tamayo este directorul editurii Marco Tamayo Edition, înființată în 2014, prin care a reactualizat multe din edițiile lucrărilor pentru chitară clasică consacrate.

Duo-ul classic Tamayo-Montesinos a luat naștere având la bază iubire și muzică. Amândoi renumiți soloiști, se bucură să cânte împreună, întrupând pe scenă vorbele lui Friedrich Chopin: “Chitara este cel mai frumos instrument. Poate mai frumos decât o chitară: două chitare!”. Lucrări originale și transcripții, pline de virtuositate, bucurie și bel canto vor fi savurate pe viu!

Bianco-Gabriel

GABRIEL BIANCO, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni chitariști internaționali, oferă în fiecare dintre concertele sale un supliment de artă. Pe scenă, Gabriel și chitara devin un tot unitar. Eleganța și culorile sale interpretative emană o abordare unică a repertoriului pe care îl explorează, în special în muzica romantică și spaniolă, dar și în lucrările contemporane. Încă de la începutul carierei sale, Gabriel Bianco a susținut recitaluri în multe dintre cele mai renumite festivaluri și săli de concerte: Festivalul Pablo Casals în Prades, Estivales du Médoc, Jeudis Musicaux de Royan (Franța), Festivalul Internacional de Música y Danza de Granada, Sala Tchaikovsky de la Moscova, Teatrul Herbst din San Francisco, Biblioteca Luis de Angel Arango din Bogotá, Festivalul Cervantino din Mexic și Conservatorul Central din Beijing. Gabriel își modelează repertoriul ca un creator, finisând în cele mai mici detalii un rezultat perfect. Cu o astfel de determinare, a câștigat rapid locul întâi în multe concursuri internationale.

De îndată ce a absolvit Centre National Supérior de Musique et de Danse de Paris, Gabriel Bianco a câștigat, în 2007, Concursul Internațional de Chitară „Hubert Kappel” din Koblenz și în 2008 prestigiosul Concurs Internațional organizat de “Guitar Foundation of America” în San Francisco. În 2011, Gabriel Bianco a fost nominalizat ca „revelația clasică” de forul ADAMI (Franța). Interpretările sale intense și elegante îl recomandă pentru realizarea recitalurilor pe care le-a susținut în întreaga lume. În 2016, Gabriel Bianco a susținut concerte în Rusia (ca tribut adus marelui chitarist compozitor Nikita Koshkin), în Mexic, România, Italia, Germania sau chiar Ucraina, Kosovo și Bulgaria. Încă de la începutul carierei sale, el a performat în mai mult de 36 de țări precum Anglia, Spania, Portugalia, Elveția, Olanda, Norvegia, Polonia, Austria, Croația, Serbia, Muntenegru, Grecia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, România, Statele Unite ale Americii, Canada, Columbia, Peru, Brazilia, Iordania, Algeria, Thailanda, China, India, Bhutan, Indonezia, Vietnam, Malaezia, Timorul de Est și, desigur, în Franța.

În afara carierei solistice, Gabriel Bianco se dedică cu pasiune proiectelor de muzică de cameră, amintind printre ele Quatuor Eclisses, un cvartet pe care l-a fondat în 2012, împreună cu prietenii săi de la CNSMDP. Îndrăzneala, virtuozitatea și complicitatea pe scenă sunt cheile acestui proiect deosebit, care-l conduc pe Gabriel Bianco în aprofundarea artei sale prin realizarea aranjamentelor de lucrări pentru cvartet de chitară. Artist ce evoluează pe brandul de corzi Savarez, Gabriel Bianco a înregistrat două albume solo. Ultimul, intitulat Capricci, a fost lansat în 2016 de către Casa de discuri Ad Vitam Records.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.