13.1 C
Timișoara
sâmbătă 2 martie 2024

O zonă forestieră de 3,96 ha va proteja orașul

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara oferă Timișoarei o perdea de sănătate populației urbane.

Miercuri, 7 februarie 2024, în prezența domnului Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor, și Pădurilor, alături de o delegație din care au făcut parte: domnul Avram Alexandru – Secretar General al MMAP, Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat – Cancelaria Primului Ministru, Gabriel Oltean, consilier ministru, Cosmin Iancu, consilier ministru, domnul Tibi Șerban, șef serviciu PNRR, Mihai Drăgan, director MMAP, Teodor Dulceață, secretar general adjunct MMAP, Eugen Cozma, vicepreședinte ANPM, Adrian Corbu – vicepreședinte AFM, Natalia Savu, șef serviciu ANANP și Andrei Corlan, comisar general al Garzii de Mediu, la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a avut loc semnarea contractului de finanțare depus de U.S.V.T. prin PNRR, Pilonul I, Tranziția Verde, proiect care prevede Înființarea unei perdele forestiere de protecție în cadrul instituției.
Astfel, în zona de nord a orașului, pe o suprafață de 3,96 de hectare, pe limita de proprietate a instituției de învățământ va fi înființată o perdea de protecție forestieră, cu beneficii multiple pentru oraș.
„Efectul unei astfel de perdele forestiere pentru Timișoara este foarte important, mai ales în actualul context al schimbărilor climatice. Prin această perdea forestieră vom încerca să compensăm și să reducem efectele negative ale schimbărilor climatice asupra orașului, să reglăm microclimatul la nivelul zonei de intervenție, adică partea de nord a orașului, pe teritoriul a două UAT-uri, Timișoara și Dumbrăvița. Va fi o reglare a microclimatului atât din punct de vedere termic, cât și o barieră de protecție împotriva curenților de aer, cu efecte pozitive asupra culturilor agricole și a resurselor de apă”, a precizat prof. univ.dr. Dorin Camen, Decan la Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate Timișoara
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a mai inițiat în ultimii ani proiecte de înființare a unor perdele forestiere sau realizarea unor spatii verzi, printre care se numără cele de la Stațiunea Didactică Timișoara – USVT cât și din incinta Campusului universitar. Valoarea proiectului este de 274 426 de lei, iar Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara se pregătește să acceseze și alte fonduri pe măsuri similare precum cele privind Pădurile Urbane.
La eveniment au luat parte Președintele Senatului U.S.V. Timișoara prof.univ.dr. Viorel Herman, Rectorul U.S.V. Timișoara, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, prorectori, decani și prodecani ai universității.

Alte subiecte :

Citește și :