4.1 C
Timișoara
duminică 21 aprilie 2024

O nouă ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, bogată în lansări de carte, la Centrul Regional de Afaceri. | FOTO-VIDEO

Bookfest se întoarce la Timișoara pentru cea de-a XI-a ediție, organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului, și Asociaţia Editorilor din România (AER).

Asociația Editorilor din România a fost fondată în 1991 și este principala asociație profesională a editorilor de carte din România, cea mai importantă confederație patronală din mediul editorial românesc, care reunește editori din toate domeniile de interes cultural.

Asociația Editorilor din România își propune în mod special să promoveze lectura de carte de calitate și scrisul, să ușureze accesul cititorilor la carte, din punct de vedere material și informațional, contribuind, astfel, la o liberă circulație a ideilor, precum și la integrarea culturii și limbii române în circuitul mondial de valori.

Salonul de carte se desfășoară în perioada 21-24 martie 2024, la Centrul Regional de Afaceri, al Camerei de Comerț și Industrie Timișoara, și aduce la Timișoara edituri, autori și evenimente pentru toate vârstele și toate gusturile.

Este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale, care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, având ediții la Timișoara, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și Chișinău.

Programul Bookfest cuprinde atât lansări de carte și dezbateri, cât și proiecții cinematografice și evenimente interactive. (programul detaliat, în fișierul anexat)
Pentru că ne dorim ca dragostea de carte, de lectură și de limba română să ajungă la cât mai mulți tineri, elevii de la câteva școli timișorene se vor întâlni vineri, 22 martie, cu scriitorii Ioana Pârvulescu și Radu Paraschivescu, precum și cu filozoful Gabriel Liiceanu.

Programul acestor întâlniri este următorul:
Gabriel Liiceanu
ora 12:30 – Sala festivă a Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva”, întâlnire cu liceenii
Radu Paraschivescu
ora 12:00 – Liceul Tehnologic Transporturi Auto; ora 16:00 – Cafeneaua Bookfest
Ioana Pârvulescu
ora 11:15 – Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu”; ora 12:15 – Școala Gimnazială Nr. 30
ora 15:00 – Cafeneaua Bookfest, întâlnire cu elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2

GABRIEL LIICEANU
Unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, Gabriel Liiceanu s-a făcut remarcat în perioada comunistă, ca traducător al filozofului german Martin Heidegger. Cărţile sale sunt adevărate repere ale literaturii române contemporane. „Jurnalul de la Păltiniş“ (1983), despre raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară, apoi „Epistolar“, „Declaraţie de iubire“, „Uşa interzisă“, „Scrisori către fiul meu“, „Întâlnire cu un necunoscut“, „Caiet de ricoșat gânduri“, „Impudoare“. Gabriel Liiceanu a publicat, în ultimii ani, și o serie de cărţi eseistice, filozofice şi de implicare în „viaţa cetăţii“: „Despre minciună“, „Despre ură“, „Despre seducţie“, „Estul naivităţilor noastre“, „Dragul meu turnător“, „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile“, „România, o iubire din care se poate muri“, „Nebunia de a gândi cu mintea ta“, „Continentele insomniei“, „Așteptând o altă omenire“, „Ludice“, „Isus al meu“, „Despre destin“ (dialog cu Andrei Pleșu), „Ce gândește Dumnezeu?“, „Exitus“.

RADU PARASCHIVESCU
Scriitor, traducător şi senior editor la Editura Humanitas, Radu Paraschivescu este autorul romanelor „Garoafe la bordel”, „Recviem vesel pentru tata”, „Fluturele negru”, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, „Cu inima smulsă din piept”, „Balul fantomelor”, „Podul diavolului” şi culegeri de povestiri „Bazar bizar”, „Aştept să crăpi (de astăzi în prime-time)”, „Am fost cândva femeie de onoare”, „Omul care mută norii”. A scris texte despre România, în volumele „Maimuţa carpatină”, „Două mături stau de vorbă”, „Dintre sute de clişee”, „Orice om îi este teamă”, „În lume nu-s mai multe Românii” sau „Vitrina cu şarlatani” ș.a. Eseul „Ghidul nesimţitului” s-a vândut în peste 65.000 de exemplare.
„Trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.” (www.humanitas.ro)

IOANA PÂRVULESCU
Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti și a fost, timp de 18 ani, redactor la „România literară”, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră”, iar în 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură. Printre numeroasele ei cărții se numără „Lenevind într-un ochi” (1990), „Prejudecăţi literare” (1999), „Întoarcere în Bucureştiul interbelic”, „În intimitatea secolului XIX”, „În Ţara Miticilor”, „Întoarcere în secolul 21”, „Viaţa începe vineri”, „Cartea întrebărilor” (2010), „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale” (2011), „Viitorul începe luni” (2012), „Cum continuă povestea” (2014), „Inocenții” (2016), „Prevestirea” (2020) sau cartea pentru copii „Invizibilii” (2022). A contribuit la antologii precum „De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii în poezia lumii” (2006), „Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete” (2012), „Şi eu am trăit în comunism” (2015, reed. 2018). Ioana Pârvulescu iubește copiii: are texte în manualele de gimnaziu și a tradus seria „Asterix și Obelix” în limba română.

Programul evenimentelor Bookfest Timișoara, ediția a XI-a
(21 – 24 martie 2024)

Joi, 21 martie

12.00 Deschiderea oficială a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, ediția a XI-a.
13.00 Editura Academiei Române – Lansarea volumelor: • Poemele inorogului de Dimitrie Cantemir • Miteme orientale de Emilia Stajila • Îmbrăcare în trup – O sută una poezii de Valeriu Matei
(Scena Bookfest)
15.00 Editura Brumar – Lansare de carte: Fetița de lemn de Ionuța-Natalia Iorga. (Scena Bookfest)
15.20 Editura Brumar – Privighetoarea mecanică de Gilda Vălcan. Invitați: Simona Constantinovici și Marcel Tolcea.
(Scena Bookfest)
15.45 Editura Brumar – O scurtă istorie a Timișoarei de Cristian Vicol. Prezintă: Loredana Tîrzioru şi Cristian Vicol
(Scena Bookfest)
16.00 Editura Brumar – Underground 2 TM – (ed.) Cristian Vicol. Invitați: autorii antologiei
(Scena Bookfest)
16.00 Editura Universității de Vest – Cheile Turzii – monografie arheologică de Gheorghe Lazarovici, Cornelia-Magda Lazarovici și Nicolae Vlasa. Vor vorbi: Andrei Stavilă, Cosmin Suciu, IPS Ioan Selejan, Cornelia-Magda Lazarovici şi Gheorghe Lazarovici.
(Cafeneaua Bookfest)
16.30 Editura Brumar – Lansare catalog SCI-ART YOUR LIFE. În dialog: Mirela Stoeac-Vlăduți (editor) și Loredana Tîrzioru
(Scena Bookfest)
17.00 Editura Lebăda Neagră – Lansare de carte și sesiune de autografe. Second Life de Adrian Christescu. Prezintă: Adrian Christescu, autor, și Adrian Petru Stepan, scriitor.
(Scena Bookfest)
17.00 Editura Universității de Vest – Juridice. Universitare. Politice de Cristian Clipa. Vor vorbi: Adrian Marcu, Radu I. Motica și Cristian Clipa.
(Cafeneaua Bookfest)
17.30 Editura Lebăda Neagră – Lansare de carte și sesiune de autografe
Vodcă roșie de Bogdan Piticariu. Invitați: Bogdan Piticariu, autor şi Adrian Petru Stepan, scriitor. Moderator: Adrian Christescu, editor.
(Scena Bookfest)
18.00 Evenimente Muzeul Banatului (împreună cu editura Mega) • Nobili şi demnitari ai Banatului montan medieval şi premodern (studii istorice), autor Ligia Boldea (MBM Reşiţa), Ed. Mega, Cluj, 2023 – prezintă conf. univ. dr. Vasile Rămneanţu
• Mănăstirea cisterciană de la Igris din perspectiva cercetărilor arheologice, autor Daniel Tănase (MNaB Timişoara), Ed. Mega, Cluj, 2022 – prezintă conf. univ. dr. Adrian Magina • Castelul Huniade, de la reședință regală la sediul muzeului, autor Kopeczny Zsuzsa (MNaB Timişoara), Ed. Mega, Cluj, 2023 – prezintă cercet. ştiinţific dr. Livia Magina
(Scena Bookfest)
18.00 Editura Universității de Vest – Chalenge, Fun & Glamour, Mic dicționar de cuvinte englezești (întâlnite în presa scrisă) de Hortensia Pârlog
Vor vorbi: Hortensia Pârlog, Loredana Pungă şi Mihaela Cozma.
(Cafeneaua Bookfest)
19.00 Editura Corint – Lansarea volumului Prințesele roșii de Lavinia Betea.
(Scena Bookfest)
Vineri, 22 martie

10.00 Editura Editura Lebăda Neagră – Lansare de carte și sesiune de autografe
Manifestul unui hater de Alex Ionescu. Invitați: Alex Ionescu, autor, Adriana Moț, scriitoare. Moderator: Adrian Christescu, editor.
(Scena Bookfest)
10.30 Editura Editura Lebăda Neagră – Dezbatere literară: Pentru cine scriem?
Întâlnire cu scriitori bănățeni Adrian Petru Stepan, Adriana Moț, Alex Ionescu, Alex Szöllö, Bogdan Piticariu, Mugur Ioniță. Moderator: Adrian Christescu, editor
(Scena Bookfest)
11.30 Editura Editura Lebăda Neagră – Oriana Fallaci – o conștiință. Eveniment dedicat jurnalistei Oriana Fallaci, cu prezentarea volumelor Sexul inutil, Cele șapte păcate ale Hollywoodului, Scrisoare pentru un copil niciodată născut, Un Om . Invitați: lector univ. dr. Mirela Ileana Boncea, Universitatea de Vest din Timișoara şi lector univ. dr. Daniele Pantaleoni, Universitatea de Vest din Timișoara. Moderator: Adrian Petru Stepan, scriitor. Eveniment organizat în colaborare cu Asociația Comitato Dante Alighieri Di Timisoara
(Scena Bookfest)
12.00 Editura Brumar – Aventuri în lumea lui Brâncuși de Patricia Lidia.
Atelier de artă și poveste de Patricia Lidia.
(Scena Bookfest)
12.30 Editura Cartego – Eveniment de lansare a cărţii de Radmila Popovici şi Florina Breazu: O mie şi una de eu fără umbre. Recital de poezie şi expoziţie de artă.
(Scena Bookfest)
13.00 Editura Academiei Române – Lansarea volumelor: • Principalele probleme ale limbii române de Eugeniu Coșeriu • Râul devremelui târziu de Ion Hadârcă
• Discursuri parlamentare de Constantin Stere.
(Cafeneaua Bookfest)
13.30 Editura ARI – Conferință susţinută de Daniel Meze: Cabala și Noul Testament
(Scena Bookfest)
14.00 Editura Casa – Vernisajul expoziției de ilustrații Hora, parte a proiectului internațional Together in the Middle of Europe.
(Spațiu expoziție)

14.30 Editura Editura Lebăda Neagră – Debut literar: Recurs la trecut (jurnal sucit) de Ioana Bena. Invitați: Ioana Bena, autoare, Mugur Ioniță, scriitor. Moderator: Adrian Christescu, editor.
(Scena Bookfest)
15.00 Editura Sens – Dezbatere: Jacques Ellul – Omul şi tehnica. Influenţa tehnologiei asupra vieţii omului modern.
(Scena Bookfest)
16.00 Editura Junimea – Semnale editoriale: • Robert Șerban în dialog cu Simona Modreanu despre colecția „Hamletarium” • Bătăușa suedeză. Agresiuni de bun-simț de Alexandru Budac (colecția „Orizontul lecturii”). Prezintă: Robert Șerban. Amfitrion: Simona Modreanu.
(Scena Bookfest)
17.00 Editura Humanitas Fiction – Scrisori către un tânăr romancier și Conversație la Princeton de Mario Vargas Llosa. Prezintă: Gabriel Liiceanu, Adriana Babeți și Denisa Comănescu.
(Scena Bookfest)
17.30 Editura Humanitas – Lansare de carte și sesiune de autografe: Transfer de Andrei Mocuța. Prezintă: Adriana Babeți, Robert Șerban și Andrei Mocuța.
(Scena Bookfest)
18.00 Editura Humanitas Fiction – Lansarea romanelor: • Dincolo de sârma ghimpată de James D. Shipman • Numele mi-l știe vântul de Isabel Allende • Regina inimii de Akira Mizubayashi. Prezintă: Melania Cincea, Ilinca Ilian, Mircea Dragu şi Denisa Comănescu.
(Scena Bookfest)
18.00 Editura Universității de Vest – Mozaic afectiv de Eugen Bunaru. Vor vorbi: Simona Constantinovici, Adrian Petru Ştefan, Cornel Ungureanu şi Eugen Bunaru.
(Cafeneaua Bookfest)
18.30 Editura Humanitas – Lansarea volumului colectiv Ce vrăji a mai făcut pisica mea, coordonat de Radu Paraschivescu, cu texte de Ana Blandiana, Lidia Bodea, Gigi Căciuleanu, Denisa Comănescu, Marius Chivu, Cătălina Dumitrescu, Mihai Frăţilă, Simona Kessler, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Germina Nagâț, Radu Paraschivescu, Alina Pavelescu, Tania Radu, Vlad Stroescu. Prezintă: Radu Paraschivescu, Lidia Bodea şi Denisa Comănescu. Cu participarea Jidvei.
(Scena Bookfest)

Sâmbătă, 23 martie

10.00 Editura Datagroup – Lansarea volumelor: Viv’Infernum – Şoaptele morții de Costin Neață, Cântecul Inimii Mele de Karina Băncescu, Citadela Viselor de Gelu F. Achiş, Povestiri de sub 2 Papuci de Vlad B. Popa, Super OK de Mircea Moroianu şi Cercuri de Liviu Chifane. Vor fi prezenți autorii și invitații lor: Teodora Vescan, Andru David Simionoiu, Cristiana Apetrei și actorii Raoul Horn şi Miruna Conțiu. Moderator: Claudiu T. Arieșan
(Scena Bookfest)
11.30 Editura Junimea – Semnale editoriale: • Recurs de Adrian Dinu Rachieru (colecția „Orizontul lecturii”) • Convoiul de Gheorghe Schwartz (colecția „Epica”)
Prezintă: Cornel Ungureanu, Adrian Dinu Rachieru și Horea Oprean
Amfitrion: Simona Modreanu
(Scena Bookfest)
12.00 Editura Humanitas Junior – Lansare de carte și sesiune de autografe: Trei zile nemaipomenite de Ioana Pârvulescu. Prezintă: Ioana Pârvulescu, Robert Şerban şi Lidia Bodea.
(Scena Bookfest)
12.30 Editura Humanitas – Lansare de carte și sesiune de autografe: Lumea fetelor: Portrete și povești din jurul pământului de Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului Atlasul frumuseții. Prezintă: Mihaela Noroc, Robert Șerban și Lidia Bodea.
(Scena Bookfest)
13.00 Editura Humanitas – Lansare de carte și sesiune de autografe Înapoi la argument: Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate de Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici, Exitus de Gabriel Liiceanu. Prezintă: Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Melania Cincea și Mircea Mihăieș
(Scena Bookfest)
14.00 Editura Humanitas Fiction – Lansarea romanelor: • Pasagerul şi Stella Maris de Cormac McCarthy • Nimeni nu părăsește Palo Alto de Yaniv Iczkovits • Borges și eu de Jay Parini. Prezintă: Ioana Pârvulescu, Dana Percek, Florin Lobonț și Denisa Comănescu
(Scena Bookfest)
14.30 Editura Humanitas – Lansare de carte și sesiune de autografe: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri de Radu Paraschivescu și avanpremieră din volumul Libertatea de depresie. Prezintă: Radu Paraschivescu, Robert Șerban şi Lidia Bodea.
(Scena Bookfest)
15.30 Editura Humanitas Fiction – Lansarea volumelor: • Soare întunecat – vol. al III-lea din ciclul Străbătând secolele de Eric-Emmanuel Schmitt • Numărul 2 de David Foenkinos • Concert la sfârșit de iarnă de Ismail Kadare. Prezintă: Ioana Pârvulescu, Robert Șerban şi Denisa Comănescu
(Scena Bookfest)
16.00 Editura Humanitas – Lansare de carte și sesiune de autografe: Am fost la capătul lumii de Liviu Stănescu. Prezintă: Liviu Stănescu, Horia Colibășanu şi Melania Cincea
(Scena Bookfest)
16.30 Editura Universității de Vest – Lansarea volumului Atlanticul imaginar de Mircea Mihăieș. Alături de autor, va vorbi Cristina Chevereșan.
(Scena Bookfest)
17.00 Editura Polirom – Întâlnire cu Andreea Răsuceanu. Prezentarea romanului Linia Kármán. Invitaţi: Cristina Chevereșan, Mircea Mihăieș şi Robert Șerban.
(Scena Bookfest)
17.30 Editura Polirom – Ego. Proză – 20 de ani: Întâlnire cu Bogdan Crețu.
Prezentarea romanului Mai puțin decât dragostea. Invitaţi, alături de autor: Adriana Babeți şi Radu Pavel Gheo.
(Scena Bookfest)
18.00 Editura Universității de Vest – A fost odată Timișoara – coordonatoare Pia Brînzeu și Sorina Jecza. Vor vorbi: Pia Brînzeu, Sorina Jecza și Marcel Tolcea.
(Scena Bookfest)
18.00 Editura Brumar – Lansarea volumelor: Narațiunea de a fi, Robert Șerban în dialog cu Șerban Foarță şi Erosophia. Incantaţii & O cantilenă de Șerban Foarță. Invitați: Șerban Foarță și Robert Șerban. Moderează: Loredana Tîrzioru.
(Cafeneaua Bookfest)
18.30 Editura Academiei Române – Geografia literară a României de Cornel Ungureanu.
(Scena Bookfest)
19.00 Editura Cartex – Lansarea volumului Spune-mi unde să apăs mai tare de Ramona Boldizsar. Prezintă: Ramona Boldizsar şi Alex Higyed.
(Scena Bookfest)

Duminică, 24 martie

10.30 Editura Cartex – Rime fără noimă de Edward Lear (traducere de Constantin Abăluță și Ștefan Stoenescu, 2024). Prezintă: Ramona Boldizsar și Lucian Pricop.
(Scena Bookfest)
11.00 Editura Ariergarda – Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic. Memorator pentru tanchiști de Viorel Marineasa şi Daniel Vighi.
(Scena Bookfest)
12.00 Editura Humanitas Junior – Lansare de carte și sesiune de autografe
Cercul mincinoșilor: Cele mai frumoase 100 de povești filozofice din lumea întreagă, Jean-Claude Carrière. Prezintă: Andrada Mazilu, Attila Bajkó şi Mircea Dragu.
(Scena Bookfest)
13.00 Editura Polirom – Noutăți editoriale – Biblioteca Polirom: • Bournville de Jonathan Coe • Calendarul unei vechi iubiri de Andrei Makine • Aproape surorile de Cloé Korman • Insula copacilor dispăruți de Elif Shafak • Tokyo Decadence de Ryū Murakami • Lecții de Ian McEwan • Crossroads de Jonathan Franzen • Orașul Victoriei de Salman Rushdie. Prezintă: Dana Crăciun, Otilia Ghiţescu, Moni Stănilă, Oana Doboşi, Raluca Selejan şi Mihai Gafencu. Moderează: Dan Croitoru.
(Scena Bookfest)
14.00 Editura Polirom – Ego. Proză – 20 de ani: Întâlnire cu Moni Stănilă. Prezentarea romanului Al 4-lea. Vor vorbi: Oana Doboși, Radu Pavel Gheo şi Moni Stănilă.
(Scena Bookfest)
14.30 Editura Polirom – Ego. Proză – 20 de ani: Întâlnire cu Dan Sociu. Prezentarea volumelor La gunoi și cum reușești, viața mea. Vor vorbi: Radu Pavel Gheo şi Dan Sociu.
(Scena Bookfest)
15.00 Dezbatere ART Lit cu titlul: Traducerea literară, între AI și IQ. Un dialog despre înțeles și înțelegere, abordarea umană și algoritmii artificiali în traducerea literară. Vorbitori: Mirela Iacob, Dana Crăciun şi Gabriel Kohn.
(Scena Bookfest)
16.00 Editura Sens – Lansare de carte: O viaţă de rroman de Emanuela Covaci. Autoarea în dialog cu scriitorul Borko Ilin; tema: Scrisul ca formă de eliberare; o radiografie a toleranţei.
(Scena Bookfest)
16.30 Editura Academiei Române – O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului de Irinel Popescu.
(Scena Bookfest)

17.00 Editura Academiei Române – Întâiul sunet de Vintilă Ivăceanu
(Scena Bookfest)
17.30 Editura Academiei Române – O istorie a traducerilor în limba română – Secolul al XX-lea de Muguraș Constantinescu.
(Scena Bookfest)

Alte subiecte :

Citește și :