O nouă acţiune de dezinsecție la Timişoara

58

În cadrul obligațiilor legale ce îi revin, Primăria Timişoara anunță cetățenii orașului că, în perioada 17 august 2022- 21 august 2022, în intervalul orar 06:00 – 10:00 și 17:00 – 21:00, se va desfășura o nouă acțiune de dezinsecție aeriană pentru combatere țânțarilor pe domeniul public al municipiului Timișoara și în perioada 22 august 2022- 28 august 2022, în intervalul orar 21:00 – 06:00, se va desfășura o nouă acțiune de dezinsecție terestră de combatere a țânțarilor și larvelor de pe domeniul public al municipiului Timișoara.
Prestatorul autorizat pentru efectuarea acestor lucrări este societatea Coral Impex SRL, prin contractul subsecvent nr. 31 din 04.05.2021 privind Servicii de salubrizare – activităţi de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie în Municipiul Timişoara.
Produsele folosite sunt: Cymina Plus, având substanţa activă Cipermetrina, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru serviciul de dezinsecţie aeriană și terestră; Vectobac WG având substanţa activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru serviciul de larvicidare.
Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor) şi sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul
Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar- umană de către Ministerul Sănătăţii.
Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu  legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.
Crescătorii de albine sunt rugaţi ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Timişoara şi S.C. Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate.
Rugăm cetăţenii  să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvelor acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute.
Menționăm că, organizarea, derularea şi participarea la activităţile edilitar – gospodăreşti constituie o obligaţie permanentă a consiliilor locale şi a primarilor, a autorităţilor şi instituţiilor publice, a agenţilor economici, cu sau fără personalitate juridică, precum şi a cetăţenilor. Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuare a curăţeniei în gospodăriile proprii şi a lucrărilor de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort.
Totodată, reamintim că, prin HCL nr. 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, modificată şi completată, cap. VI – Reglementări privind combaterea vectorilor-rozătoare, insecte, dăunători-sunt consemnate sancțiuni, de pildă amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice în situația neefectuării lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci) și neluării măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile proprii.
În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, perioada de desfășurare a acestei acțiuni va fi extinsă.