O legendă a Timișoarei, alungată de la clubul lui Radu Birlică

1103

Iosif Rotariu a fost, până de curând, scouter la ACS Poli. Mai pe românește, descoperitor de talente. Până de curând, pentru că ACS Poli l-a pus pe liber.

Motivul? La meciul din deplasare cu Viitorul, invitat în loja lui Hagi, ”Roti” s-ar fi ridicat de pe scaun la o ratare a gazdelor. Supărat, chipurile, că Viitorul n-ar fi marcat. Am vorbit cu Iosif și realitatea e cu totul alta. Se ridicase cineva din fața sa și atunci a trebuit să se ridice și el, pentru a vedea faza.

Dar astea sunt detalii, chiar neinteresante.

Un mare fotbalist al României, Iosif Rotariu, nu mai are loc, nici măcar ca scouter, în orașul în care locuiește de aproape patru decenii.

Pentru cei mai tineri, pentru care fotbalul a început cu Messi și Cristiano Ronaldo, câteva precizări despre fabuloasa carieră a lui ”Roti”. A jucat cu Steaua o semifinală și o finală de CCE (Liga Campionilor de azi), în ediții consecutive, ’88-’89.

Într-o vreme în care, da, meciurile în eurocupe erau mult mai puține, dar fotbaliștii erau mult mai valoroși. Exceptându-i pe Messi și Cristiano Ronaldo, niciunul dintre jucătorii de azi nu se ridică la valoarea celor mai buni 50 de jucători de-atunci! Iar Maradona, liderul de-atunci, era peste Messi și Cristiano Ronaldo. Dar astea sunt alte discuții…

La Mondialul din ’90, Rotariu l-a ținut chiar pe Maradona. Și l-a ținut bine, din moment ce scorul a fost România – Argentina 1-1.

Iosif Rotariu a fost un mijlocaș central (la națională a jucat și fundaș stânga) complet. Făcea ambele faze, a jucat și la acoperire, și mai avansat. Avea o capacitate de efort incredibilă. Viziune a jocului. Șut. Tehnică. Dăruire. Viață sportivă exemplară, care l-a făcut să joace, legitimat, până după 50 de ani! S-a lansat la Poli (Poli cea ”clasică”), de unde a plecat la marea Steaua a anilor ’80, la doar două luni după ce Duckadam & Co. aduceau Cupa Campionilor în România. Ca antrenor, a contribuit decisiv la ascensiunea lui Torje, Pantilimon, Luchin etc., pe când pregătea echipa secundă a clubului lui Marian Iancu. Iar omul Iosif Rotariu e mult chiar și peste fotbalistul care a fost. Având doi copii, a mai adoptat doi! Cutremurătorul caz Kassandra e binecunoscut.

Pentru noul președinte al ACS Poli, Radu Birlică, toate astea nu înseamnă nimic. Dar cine e Radu Birlică?

2 COMENTARII

  1. pai asta asteptam de mult sa ne spui cine este individul de unde se trage nu asa simplu este din timisoara si el cine stie ce venitura e. la mai dat afara si pe tanarul ala care acum acum e la slavia praga santean pe motiv ca e banatan. de aceia se pune intrebarea de unde se trage.mai ales caci in conducerea poli sant ca multe venituri .cine e birlica asta? asta e intrebarea d-le ziarist. pentru venituri d-ul rotariu nu este dealor este deal nostru.

  2. Iosif Rotariu a fost un mare fotbalist. Nimeni nu poate contesta excepționalele performanțe fotbalistice ale lui „Roti”. Fac parte dintr-un grup privelegiat de apropiați care îl cunosc foarte bine pe acest mare sportiv. Pe de altă parte, Iosif Rotariu este un MARE CARACTER. În aceste condiții, excluderea intempestivă a lui Iosif Rotariu din staff-ul Politehnicii reprezintă o mare samavolnicie. În ce mă privește, vreau să-mi exprim pe această cale protestul pentru această decizie incalificabilă.
    Nicolae Țăran

LĂSAȚI UN MESAJ